• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Amningstips
  • Inlägget ändrades senast:2023/09/19

Kommer du ihåg den långa listan över livsmedel att undvika under graviditeten? Den är borta nu. Det man kan äta under amning är… nästan allt!

De finns väldigt få livsmedel som kan vara direkt skadliga för ens barn att få del av via bröstmjölken, däremot kan barnets välbefinnande påverkas. Sedan finns det vissa livsmedel, särskilt vissa typer av fisk, som faktiskt bör undvikas. Och för bebisar med kolik kan den ammande mamman ibland göra skillnad genom att ändra sin kost.

mat vid amning

I den här artikeln har vi samlat information om mat som kan vara olämplig under amning och varför. Du ska veta att bröstmjölken håller god kvalitet nästan oavsett vad du stoppar i dig, MEN att mammakroppen inte mår särskilt bra av skräpmat. Kroppen ser nämligen till att ditt barn får t ex det järn och kalcium det behöver via bröstmjölken, så om du inte äter en vettig kost, kommer dessa mineraler att tas ur din kropps reserver, med t ex trötthet, huvudvärk och dålig hy som resultat.

Viktigast av allt är att du äter mat överhuvudtaget, trots att du är trött. Jag upplevde att det var väldigt lätt att prioritera ner maten till förmån för en macka eller en chokladkaka när jag var dödstrött och konstant bar på en bebis. Så ät mat annars kommer du med all sannolikhet att äta mycket godis – inte så bra om du vill må bra och kanske även vill förlora lite av graviditetsvikten!

Att äta och inte äta vid amning

Vatten

Drick mycket vatten!

Du kommer att behöva massor med vätska för att producera tillräckligt med mjölk utan att bli uttorkad. Och drick inte för mycket kolsyrat vatten eftersom sådant vatten innehåller ofta onödigt mycket natrium.

Fibrer

Efter förlossningen, och särskilt under amningen, är det lätt att bli lite förstoppad. Vatten tillsammans med fullkornsprodukter samt snabba promenader kan hjälpa magen.
Rotfrukter och grönsaker är också fiberrika.

Frukt

Om du inte hinner fixa lunch, så ät åtminstone lite frukt (och grönsaker)!

Att frukt och grönt är fullt med en massa nyttigheter har ju knappast någon missat, men det tål att upprepas eftersom de innehåller både fibrer, vitaminer, mineraler, vatten, och i vissa fall som bananer, tillräckligt med kalorier för att du ska klara en timme eller två tills du kan äta lite riktig mat.

Kryddstark mat

Vissa mammor tycker att kryddstark mat orsakar magont hos sina bebisar. Andra märker inte någon skillnad alls. Men om din bebis är mycket känsligare en dag och du åt kryddstark mat kvällen innan, kan det vara värt att skippa chilin ett tag.

Mat som ger gaser

Om din bebis tenderar att ha gaser i magen eller magknip, kan det vara klokt att utesluta livsmedel som är kända för att öka gaser i magen. Sådana livsmedel är broccoli, kål och brysselkål, te x.

Om du tror att din bebis lider av kolik, kan det ibland hjälpa att utelämna all komjölk från kosten. Detta innebär verkligen all komjölk, inklusive de små mängder mjölkpulver som tillsätts i alla möjliga livsmedel. Om du vill prova detta kan det vara värt att prata med en barnläkare först för att höra om de verkligen tror att det kan hjälpa. Å andra sidan är det inte på något sätt farligt att låta bli komjölk, så testa kan man ju alltid! Kom ihåg bara att det kan ta några veckor innan du märker någon förbättring hos din bebis, så ge inte upp för tidigt.

Här är referens till en studie (Maternal Intake of Cruciferous Vegetables and Other Foods and Colic Symptoms in Exclusively Breast-Fed Infants; Journal of the American Dietetic Association Volume 96, January 1996) fann ett samband mellan spädbarnskolik och moderns konsumtion av gasbildande grönsaker, komjölk, lök och choklad.

Fisk

Medan fisk i allmänhet är en utmärkt källa av exempelvis omega 3-fettsyror (studier har visat att den har en positiv effekt på bebisars IQ), har vissa typer av fisk höga halter kvicksilver , dioxin och/eller PCB. Dessa ämnen kan gå ut i bröstmjölken och därför är restriktionerna på fisk en av de få kostråd som är i stort sett lika mellan graviditet och amning.

Det enklaste sättet är att fortsätta undvika att äta samma fisk som du gjorde när du var gravid. Enligt Livsmedelsverket bör du äta fisk 2-3 gånger i veckan medan du ammar, men då inte av de fisksorter som står till höger i tabellen nedan. Den vänstra kolumnen är fritt fram.

Ät 2-3 gånger i veckan,
välj olika sorter

Någon gång per år

Exempel på fisk, fiskprodukter och
skaldjur som är säkra att äta
All odlad fisk
Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Fiskbullar
Fiskpinnar
Flundra/skrubbskädda
Hoki
Hummer
Kolja
Krabba, det vita köttet
Kräftor
Kummel
Lax och laxfiskar
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik (ej från Vänern)
Sill, även inlagd
Tilapia
Tonfisk på burk
TorskListan är inte fullständig, det finns
många fler sorter som går bra att äta.
Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla kvicksilver)Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor hälleflundra (Hippoglossus
hippoglossus)
Tonfisk, färsk/frystÄt högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla dioxin och PCB)Strömming/sill från Östersjön,
även surströmmingLax* och öring*, vildfångad från
Östersjön, Vänern och Vättern
Sik* från Vänern
Röding*, vildfångad från VätternRåden om dioxin och PCB gäller
även barn upp till 18 år och
kvinnor i barnafödande ålder.
* Det gäller främst kvinnor som äter
egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar
sällan finns i vanliga affärer.

Källa: Livsmedelsverkets kostråd för ammande

Koffein

Om du är hemma med din bebis och är trött, är det sååå lätt att ta en kopp kaffe… och en till…

Men är det säkert?

Enligt American Academy of Pediatrics, kommer en liten mängd koffein förmodligen inte påverka din bebis. Däremot kan stora mängder resultera i att din bebis blir kinkig, överaktiv och får svårt att lugna sig. Detta beror på att det är svårt för din bebis kropp att göra sig av med koffeinet, som i stället byggs upp till högre och högre nivåer i kroppen om du dricker kaffe ofta och mycket. Så ta lite kaffe om du vill, men drick det med måtta! Kom ihåg att svart, och till en viss grad även grönt te, choklad, Coca Cola samt en del andra läskedrycker också innehåller koffein.

Rött te är enligt min åsikt ett bra alternativ till kaffe och vanligt te eftersom det inte innehåller något koffein. Vissa studier visar även att rött te ger en viss lindring av kolik, både via amning och direkt till bebisen (någon tesked då).

Alkohol

Alkohol och amning är ett kontroversiellt ämne. BVC förmedlar ofta en nolltolerans, medan debatten diskuterar huruvida ett glas vin här eller där verkligen kan göra någon skada. För några år sedan ändrade Livsmedelsverket alkoholråden vid amning från absolut förbjudet till följande formulering:

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Och så är det. Under graviditeten är alkohol verkligen en potentiell fara för barnet. Under amning är risken inte alls lika hög även om lite alkohol faktiskt går in i bröstmjölken.

Om du hade tagit en drink när du var gravid skulle bebisen i din mage få samma mängd alkohol i sitt blod som du. Under amning däremot kommer bebisen att konsumera mjölk med samma alkoholhalt som i ditt blod, dvs efter ett glas vin en mycket låg, om än mätbar promillehalt. Det är stor skillnad!

En sak tål dock att tänkas på. Även om din bebis inte blir full eller ens påverkas om du dricker alkohol, så finns det andra tydliga nackdelar med att konsumera alkohol under amning eller när man i allmänhet tar hand om en bebis.
Handhavanderisken ökar (och det gäller pappor också, så klart). Även vid låga promillehalter blir man mer fumlig och mindre koncentrerad och risken att t ex tappa ett barn ökar.

En annan sak är att man sover tyngre efter att ha konsumerat alkohol. Det gör att man avråder starkt från att låta bebisen sova i sina föräldrars säng om någon av dem druckit alkohol.

Det finns också några studier som tyder på att mjölkproduktionen kan försämras efter alkoholkonsumtion. En studie visade att bebisar i genomsnitt drack 23% mindre bröstmjölk efter att deras mammor hade druckit alkohol. Varför detta hände förklarades inte, men en hypotes är att det helt enkelt fanns mindre mjölk i brösten.

Om man vill ta ett glas vin eller liknande, men inte du vill att barnet ska påverkas allt, är det bäst att vänta i vart fall två timmar efter drinken med att amma, om det är möjligt. På så sätt kommer alkoholen att ha försvunnit från mjölken.
Kom också ihåg att dricka mycket vatten, eftersom alkohol kan vara uttorkande.

Sen ska man ha klart för sig att mycket alkohol definitivt kan skada barnet även via bröstmjölken. Studier visar långsammare motorisk utveckling hos bebisar vars mammor konsumerar alkohol dagligen. Även enstaka bläckor är farliga, om inte annat för att handhavanderisken blir enorm.

Det var allt! Visste du att vad mamman äter faktiskt även kan påverka hur bröstmjölken smakar? Läs om hur olika livsmedel påverkar bröstmjölkens smak här.

Lämna ett svar