Home » Bebins utveckling » Din bebis 1 månad

Din bebis 1 månad

Läs om:


1 månad gammal baby

Din månadsgamla bebis… Fortfarande en helt ny liten person, men som nu börjar vänja sig vid att leva utanför livmodern.

Din bebis har kanske börjat vara vaken lite längre; många nyfödda ”vaknar” verkligen vid cirka 1 månad. Ett av mina barn sov dock nästan hela dagarna tills han var 2.5 månader gammal. Spädbarn är olika.

Och hans mamma var ganska sömnig också… 😉

Utvecklingen går i alla fall snabbt. Jämfört med en nyfödd bebis, så är en 1 månad gammal bebis syn redan bättre, även om det är långt ifrån perfekt än.

Det börjar också bli lättare att leka med din bebis. Han eller hon kommer att visa större intresse för omvärlden, inklusive dig. Nedan hittar du både lek- och leksakstips.


Milstolpar – 1 Månad Gammal Bebis

Saker och ting händer så fort!
Vid 1 månads ålder förbättras din bebis syn och spädbarnet börjar titta på svart-vita mönster med stort intresse.

Medan han praktiskt taget ännu inte har någon kontroll över sina lemmar, kommer din bebis att upptäcka sina händer och titta på dem med stor fascination. Han har ännu ingen aning att de är hans egna.

Under den här månaden, kommer den nyfödda bebisen att börja sträcka på och slappna av sina muskler när han sakta börjar få en viss kontroll över sin kropp. Vid cirka sex veckor kan din bebis börja öppna sina händer från och till. Prova vid denna tidpunkt att lägga en skallra i handen, för hans nöje. En mjuk och lätt en, dock!

Om du lägger ner honom på hans mage kommer han att kunna lyfta och hålla upp huvudet för en liten stund. Men det är fortfarande ett riktigt hårt arbete! (Och din bebis lär bli jättesur jättefort!)

Det är mycket troligt att du får ett socialt leende från din bebis då och då, om inte tidigare. Dessutom, kommer din bebis att börja göra små ljud under första månaden, särskilt om du pratar med honom eller henne och sedan väntar på svar.

Förtroendet och bandet börjar byggas mellan dig och din bebis, och varje gång du matar honom, byter blöjor, gosar med honom och så vidare, kommer han att bli mer och mer säker på att du alltid finns där för honom (eller henne).


Lekar Som Passar En 1 Månads Baby

Det är bra att börja lägga bebisen på magen när han eller hon är 1 månad gammal för att hjälpa honom att stärka sina nackmuskler. (Men baby när bebisen är vaken pga. risken för SIDS (plötslig spädbarnsdö).) Det är mycket möjligt dock att han kommer tycka att detta är en usel idé! Det är ett hårt arbete för bebisen att lyfta upp sitt huvud, så placera honom på mage endast under korta perioder om han inte gillar det.

Ett av mina barn gick från ursinnigt gråtande till att stirra omkring sig när jag lade hennes överkropp på en liten kudde istället för direkt på golvet. Med denna lilla hjälp kunde hon se upp bättre och njöt mycket mer när hon lades ner på mage.

Du kanske vill se om din bebis tycker om handlekar (där han använder fingrarna), och om det får honom att bli förtjust av sina nyupptäckta händer ännu mer.

För att hjälpa bebisen att bli medveten om sin kropp, lek med honom när du byter blöjor. Peta lätt på olika kroppsdelar samtidigt som du gör roliga ljud och tittar i ditt barns ögon.


Leksakstips

Den månadsgamla bebisen har fortfarande inte stort behov av några leksaker. Däremot kan några roliga bebisarmband och skallror vara bland din bebis första leksaker när han börjar upptäcka sina händer.

Utöver handlekar, att prata och sjunga, kommer en bebismobil att hänga över spjälsängen bli ännu mer intressant. Om du ännu inte har köpt eller lånat en, gör det nu!

En lekmatta kan också vara en god investering, om inte nu så snart. Det är inte en nödvändighet, men den kan göra bebisen lite mer positiv till att ligga på magen.

Trevliga leksaker (fortfarande huvudsakligen i svart och vitt) att titta på i vagnen är också kul.


1 Månad Gammal Bebis På Video

I den här videon kan du hitta lite inspiration om hur du leker med din nyfödda eller lilla månadsgamla bebis. Som du förstår är samspelet och ögonkontakten med dig egentligen alla lekar och leksaker som din lille behöver, mer än något annat.


Vill du veta mer om din bebis utveckling..?


Check Also

bebis 10 månader

Din bebis 10 månader

Vissa 10 månader gamla bebisar är fortfarande ganska nöjda med att sitta still och leka, …