Home » Bebins utveckling » Din bebis 4 månader

Din bebis 4 månader

bebis 4 månader

Många 4 månader gamla bebisar är ganska lätta att ta hand om. De sover bra, de äter mindre ofta, de gråter mindre och de kan roa sig en stund.

De har inte lika ont i magen längre och även bebisar som haft kolik är ofta bättre nu. Söta är de också. Småknubbiga och eventuell baby acne har oftast försvunnit.

4 månader gamla bebisar är ofta glada barn! Njut av den här fasen. Tuffare tider kommer. Snart.

Vill du veta mer om din nya lilla familjemedlem? Läs vidare!

Läs om:

Milstolpar – 4 Månader Gammal Bebis

De flesta bebisar i denna ålder har tillräcklig styrka för att hålla upp och ha kontroll på huvudet när de sitter i ditt knä.

Bebisen kommer sannolikt också att kunna stödja sig helt på armarna när han ligger på mage.

Vissa kan även häva sig upp och luta sig enbart på sina händer. Men eftersom de flesta bebisar numera sover på rygg för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd, visar studier att det nu tar längre tid för den genomsnittliga bebisen att utveckla tillräcklig styrka för att häva sig upp på sina armar och armbågar. De tränar helt enkelt inte lika mycket som tidigare.

Någon gång runt fyra månader har de flesta bebisars ”hand-öga-koordination” utvecklats tillräckligt mycket så att bebisen verkligen kan ta tag i saker avsiktligt. Allt kommer att stoppas i munnen! Nu måste du se till att din bebis inte kan få tag på saker som kan vara skadliga att suga på eller svälja.

Med så många nyutvecklade förmågor, kan din bebis ha en period nu där han/hon är ganska nöjd med att leka på egen hand en stund antingen i babygymmet eller med sina egna händer eller fötter. Ja – vissa fyra månader gamla bebisar är starka nog att kunna lyfta fötterna tillräckligt högt för att kunna leka med dem eller för att helt enkelt jaga fötterna när de sitter upp. Min yngsta gjorde inte något av detta vid 4 månaders ålder, han var mycket mer intresserad av att observera sin omgivning.

Språkutvecklingen fortsätter. Vissa 4 månader gamla bebisar kommer att börja göra annorlunda ljud, öva olika vokaler och möjligen också några konsonanter. Min yngsta bebis sa ”mamma” mycket tydligt när vid 4,5 månader, självklart utan att veta vad han sa.

Sömnutvecklingen – Jag läser överallt att bebisar runt 4 månader sover hela natten. Min personliga erfarenhet (min egen, såväl som många andra mammors som jag talat med) är att de inte alls gör det! Nåja, vissa bebisar gör det, men det är också ganska vanligt att bebisar vaknar oftare när de är omkring 4 månader gamla, eftersom de blir mer hungriga. Så misströsta inte om din bebis inte sover hela natten. Fortsätt med sömnrutinerna och prata med din bebis läkare om det kan vara rätt tid att börja med lite barnmat.

En härlig milstolpe – 4 månaders bebisen kan verkligen skratta högt. Ett underbart ljud!

Lekar Som Passar En 4 Månaders Baby

Vid ungefär 4 månader, kanske du märker att din bebis tycker om att träffa andra människor. Att vara hemma hela dagen lång kan faktiskt bli lite tråkigt. Lektioner i babysim, bebissång eller någon annan bebisvänlig aktivitet kan vara ett roligt sätt att stimulera bebisens utveckling nu.

Genom en tillfällighet upptäckte jag också att min 4 månaders bebis var extremt intresserad av bildböcker. Han blev helt upphetsad när han såg de färgglada bilderna jag visade honom. Så läsa bilderböcker kan läggas till leklistan.

Att resa sig från liggande till stående med din hjälp (dra i armarna försiktigt) är väldigt roligt, liksom att flyga (du lyfter honom högt upp i luften).

Din bebis har förmodligen blivit kittlig nu, om inte tidigare. (Nyfödda bebisar är inte det.) Så att kittlas kan vara väldigt roligt. Många bebisar är mycket kittliga runt hals och lår.

Du kan uppmuntra din bebis att rulla runt från rygg till mage genom att hålla upp leksaker framför honom och få honom att nå dem.

Leksakstips

Med sin nya förmåga att dels greppa, dels stoppa allt i munnen, kommer din bebis att njuta av alla sorters skallror (som går att stoppa i munnen).

Se till att de har någon liten del – svans, näsa eller något som kan sugas på. Mina barn blev rasande efter ett tag när de hade försökt att stoppa en för stor leksak i munnen. Och vad du än gör, klipp inte av den lilla tygbiten med tvättråd (om det inte är så att det kan ramla av, så klart). Chansen är att din bebis kommer att älska dessa små tygbitar ännu mer än själva leksaken! Kanske har du sett de där små bebisfiltarna med mängder av påsydda ”tvättråd”. När man har en 4 månadersbebis förstår man helt poängen med filtarna!

4 Månader Gammal Bebis På Video

I den här videon med 4 månader gamla bebisar, kan du se några underbara bebisar rulla runt (vissa kan, men inte alla), sträcka sig efter saker och försöka smaka dem, och några som faktiskt njuter av att ligga på mage och har roligt när de leker med sina mammor. (Var är papporna??)

Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?

 

Check Also

bebis 10 månader

Din bebis 10 månader

Vissa 10 månader gamla bebisar är fortfarande ganska nöjda med att sitta still och leka, …

  • Anonym

    Hej,

    Jag tror inte att alla bebisar är ”skära” när dem är 4 månader 🙂

    Känns som att det är skrivet av någon med uteslutande vit bekantskapskrets 🙂

    • Du har helt rätt så klart! Ändrar artikeln till att omfatta alla barn, inte bara minoriteten skära i världen. Stort tack för din kommentar!