Home » Ny mamma » Dermaroller microneedling experiment del1
Microneedling dermaroller

Dermaroller microneedling experiment del1

Microneedling – vad är det?

Microneedling ”nålning” med en så kallad dermaroller sägs ta bort rynkor, pigmentfläckar och ärr. Låter perfekt för en sliten mamma… På senare år har det skrivits en del om microneedling eller dermaroller – två ord för samma sak – som ett sätt att föryngra och förbättra huden utan kirurgiska ingrepp eller Botox. Det var bl.a. en snackis 2011 när det ryktades att Angelia Jolie och Brad Pitts använde microneedling för att se fräscha ut.

Poängen med microneedling är att nålarna tränger ner i huden och aktiverar hudens läkningsprocesser. Kollagen-produktionen skjuter i höjden och huden får världens föryngrings- och förbättringskur. En studie 2006 visade en genomsnittlig ökning av nya kollagenfibrer på hela 206% bland de personer som deltog i studien. Andra studier visar tydliga förbättringar i ärrvävnad och bristningar också.

Microneedling är inget nytt. Det har används inom sjukvården för behandling av ärr sedan 70-talet. Däremot är det relativt nyligen någon smart person kom på att det kan användas för skönhetsvård också.

Hur går det till då? Du kan titta på videon nedan. Behandlingen är egentligen ganska enkel – man blir rollad med ett litet verktyg med en massa små, smala vassa nålar på – 0. 5-1.0 mm långa.

Allvarligt talat tycker jag att det ser ganska läskigt ut på videon. Svårt att fatta att jag gjort detta! Men det ser nog bra mycket värre ut än det var att uppleva det.

Dermaroller microneedling experimentet

Jag har två biologiska barn och har sett kroppen, inklusive huden, förändras en hel del efter graviditeterna . Jag hade turen att slippa bristningar, men fick viss melasma (pigmentförändringar i ansiktet). Dessutom känns det inte som att amning, vaknätter och allmän stress som småbarnsförälder direkt påverkar huden i någon positivt riktning. Känns det bekant?

Därför tänker jag ge plats här på Easy Baby Life för ett dermaroller microneedling experiment. Ni får följa med på en ocensurerad kur för att bedöma om det här kan vara ett sätt för dig att förbättra huden.

När jag skriver det här har jag ingen aning om hur resultaten kommer att bli – jag har precis kommit hem från min första behandling och sitter här och skriver; röd och öm i ansiktet.

Spännande tre-fyra månader – nu startar vi!

Upplägget är följande:

  • 3 behandlingar på salong med ca 6 veckor emellan
  • Hemmavård med bra hudprodukter och en dermaroller för hemmabruk (0.2mm) under kuren.

Jag vet att det finns de som testar micro needling hemma själva istället ör att gå till en utbildad hudvårdsterpeut. Men jag vill testa ”the real thing”; att göra det här ordenligt. Om jag duttar runt med nålar i ansiktet hemma själv utan att ha någon aning om vad jag gör har jag svårt att tro att det blir lika bra. De studier som visar riktigt bra resultat handlar dessutom bara om micro needling med medicinska salongsrollers och utfört av utbildad personal. Hemmarollers har väsentligt kortare nålar och påverkar bara hudens yttersta lager.

Dermaroller Microneedling behandling 1

Innan jag bestämde mig frågade jag en kompis som precis gjort sin första behandling hur det kändes. Helt OK sa hon; utom läpparna, det var vidrigt. Hmm, det lät väl hanterbart. Smärta i sig är jag inte så rädd för- jag har ju fött barn.

När det var dags för behandlingen fick jag ett SMS från hudvårdsterapeuten: ”Undvik kaffe timmarna innan behandling, eftersom all stimulantia kan göra dig mer smärtkänslig, och ta en Alvedon innan du kommer hit”. Gulp, hur illa kommer det här att vara egentligen!?

Vi började besöket med en dom över min hudkvalitet, samt några ”före-bilder” (som jag kommer att publicera efter kuren, tillsammans med ”efter-bilderna”). Du har lite rynkor, pigmentfläckar, ojämn hud, ärr och ytliga blodkärl, sa Sofia. Kanske lite Rosacea också. Lät ju toppen. Före-bilderna fick mig verkligen att känna att det här var rätt beslut. Herre Gud, hur ser jag ut egentligen!?

Sen var det dags för rengöring och bedövning. Bedövningen bestod av någon Xylocain gel som Sofia smörjde in över mitt ansikte och sedan plastade hon också in huden i gladpack en liten stund, eftersom vätskan är flyktig. Jag kände inget särskilt, utom på läpparna som domnade av aningen.

Så var det då dags. Eftersom jag hade så många hudproblem valde Sofia en roller på 1mm istället för 0.5 mm. Yngre hud behöver bara 0.5mm sa hon. Hmm – tack för den! Jaja, jag är glad om vi kör ordentligt när jag nu gör det här experimentet + att hon har rätt, så klart!

Hon började med pannan. Rollade på fram och tillbaka och frågade ofta om det var ok. Vilket det verkligen var. Det gjorde faktiskt inte alls ont. Sen närmade vi oss ögonen och mina skrattrynkor. De hade jag klagat lite över och Sofia jobbade intensivt med dem. Det gjorde lite ondare än pannan men fortfarande OK.

Vidare till kinderna och jag tyckte at det här var en baggis mot vad jag hade förväntat mig. Du har lite förstorade porer på näsan också, ska vi ta dem med? frågade Sofia sen och visst, kör på bara. Det var inte heller så farligt.

Nu tar vi läpparna, sa hon sen. Se till att slappna av och andas. AJ! Läpparna var faktiskt vidrigt, precis som min kompis sagt. Sen var det halsen och hakan kvar. Inga större problem, men smärtan började kännas mer; precis som att huden liksom fått nog.

”Så, nu ä vi klara…”, sa Sofia . ”Puh!” hann jag tänka innan hon fortsatte meningen ”…jag ska bara rolla över alla områden med långa tag gång till”.
Bara att bita ihop. Och det fick jag göra. Sista rollningen tog säkert mindre än en minut, men det gjorde ONT. Fast jag undrar om det inte mest var psykiskt. Jag hade hunnit ställa in mig på att vi var klara.

Sen var vi klara på riktigt. En dryg halvtimme hade det tagit och huden var röd och hettade lite. Nu tvättade Sofia av huden och lade en kall, skön mask (Dermaroll hyaluronic mask) på hela ansiktet. Otroligt skönt! Jag slumrade bort en kvart.

Så var vi då färdiga. Jag fick instruktioner och produkter för hemmavården de kommande 6 veckorna tills det är dags för behandling 2.
En titt i spegeln – jag är röd , men inte värre än att jag kan tunnelbanan hem. Nu väntar 6 veckor av hemmavård innan det är dags att köra igen.

Vill du också testa? Sofia driver en salong på Kungsholmen i Stockholm. Hon är auktoriserad hudvårdsterapeut med inriktning på medicinsk hudvård. Du kan besöka hennes hemsida och boka tid för konsultation här. Hon har för övrigt även en webbshop där hon bland annat säljer hemmarollers av hög kvalitet.

Uppdatering efter en vecka

Jaha, det här var ju en intressant vecka… Knallröd första dagen, men det hade jag ju räknat med. Ganska knallröd även dag två. Dag tre var jag nästan normal, men sen började jag ömsa skin. Kanonbra, sa Sofia, då är läkningen igång!

Ja toppen, men jag ska ju jobba också! Gissar att jag såg helt galen ut, med supertorr hud som flagade några dagar. Ingen på jobbet vågade fråga och jag sade inget! 🙂 Men efter knappt en vecka känner jag mig normal igen. Nästan redo för nästa kur…

Har du testat microneedling eller funderar på det? Dela gärna dina tankar eller erfarenheter här nedan!