• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Ny mamma
  • Inlägget ändrades senast:2013/06/23

nybliven mammaHar du precis blivit mamma? Grattis! Och välkommen till ditt nya liv, fyllt av oro, utmattning, dåligt samvete och smärta! Och förstås otroligt mycket kärlek och glädje.

När en av mina vänner var i slutet av sin första graviditet, klagade hon till barnmorskan att hon kände sig så orolig hela tiden. Barnmorskan log och svarade:
– ”Tja, det är nu det börjar. Du kommer att vara orolig för ditt barn hela livet, så det är lika bra du vänjer dig!”

En annan kompis, också nybliven mamma, tyckte inte att det var något vidare att få barn:
-”Det gör bara ont hela tiden. Att vara gravid gör ont, att föda gör sjukt ont, amma gör ont. Allting tycks bara göra ont!”

Att bli mamma första gången är en enorm omställning. Men faktiskt är det en omställning även andra och tredje gången. Mindre och mindre egen tid och fler personer att ta hand om. Kroppen förändras också mycket. Med det går att ta hand om sig själv också, i alla fall lite grann. Och det går att ta genvägar och hämta inspiration från andra mammor.

Här kommer lite tips som kanske kan hjälpa dig att må bra som nybliven mamma.

Tips för nyblivna mammor

Se till att sova

Sömn gör livets utmaningar uthärdliga. Sömnbrist kan få vem som helst att klappa ihop.
Endel bebisar sover bra från början. De flesta gör inte det. Och av de som sover bra i början kommer de flesta ändå att ha perioder när de vaknar på nätterna eller vägrar sova på dagarna. Man är trött som nybliven förälder. Sjukt trött.

På något sätt måste man till slut hitta något sätt att få en rimlig mängd sömn per dygn, annars orkar man helt enkelt inte. Det betyder inte att man måste störta i säng så fort bebisen sover (det blir man också tokig av). Och det betyder inte att man ska sikta på 8 timmars sömn per natt (helt orealistiskt). Men ett par nätter i veckan med sex sju timmars sömn gör enorm skillnad för humör och ork.

Det finns smarta sätt att få ihop en vettig mängd sömn.

Kom ihåg att äta

Med en skrikande bebis och kraftig sömnbrist är det lätt att skippa maten – eller i vart att prioritera ner riktig mat.
Men både graviditet och amning drar ur viktiga mineraler ur kroppen och det är faktiskt jätteviktigt både för hälsa och ork att äta ordentligt. Det är klart att man inte står och lagar avancerade trerättersmiddagar som nybliven, utmattad mamma, men att äta ordentligt med grönsaker, fullkornsprodukter, kött osv är fullt möjligt. Färska grönsaker behöver bara sköljas.

Kaffe latte och kladdkaka är ju supergott, men kan förvärra kolik och hjälper knappast till för att bli av med eventuell babymage (alltså på dig) som dröjer sig kvar.

Be om hjälp

”Duktig flicka-syndromet” blir lätt en ”duktig mamma” variant. Men du, att be om hjälp är inte ett nederlag. Och din bebis kommer troligen att överleva en promenad utan att du är med. Om du märker att du har en tendens att göra allt själv, reflektera över om det är lite prestationsångest och prestige som blandat sig. i. Ensam är inte stark, bara trött när man är nybliven mamma.

Att du ammar (om du gör det) är inte en ursäkt för att göra allt själv. Pappan eller någon annan kan lika väl bära, byta blöjor, rapa, gå på promenader, leka, gosa osv.

En tripp till frisören

Det här låter kanske som ett riktigt fånigt tips till en nybliven mamma som har fullt upp med att ens ta sig igenom dagarna, men jag lovar, det är ett bra tips!

Första gången jag blev mamma tog det mig 8 månader innan jag ens bokade tid för klippning. Håret såg inte klokt ut och jag hade hästsvans hela tiden.

Att unna sig att sköta om sin kropp är väldigt välgörande under period när man plötsligt inte har någon tid för sig själv alls. Att gå till frisören går fort och gör stor skillnad för utseendet och det är ganska skönt att sitta för sig själv och bara bli ompysslad som omväxling.

Fotbehandling, mmm

Fick du blodad tand och vill ta hand om dig själv mera? Då är en fotbehandling ett toppenval. Om din bebis inte kryper än, kan du tom ha med honom eller henne och ha bebisen i famnen under tiden (om du inte kan få hjälp av någon att passa ditt barn).

Självklart är en helkroppsmassage eller ansiktsbehandling också superhärliga, men mer svårgörliga om du måste ta med din bebis.
Så tipset om fotbehandling är bara för att du ska kunna skämma bort dig själv UTAN att vara beroende av hjälp från någon annan.

Mer kul grejor man kan unna sig? Tja, just nu håller jag på med ett microneedling experiment, som du kan läsa om här. Inget jag rekommenderar att ta med en bebis till, dock!

Få något gjort när babyn är vaken

Det är otroligt vanligt att mammor klagar över att de inte får något gjort när babyn är vaken. All tid går åt till att bära runt på barnet. Om ditt barn har kolik eller är så nyfödd att han eller hon sover väldigt lätt och inte lärt sig sova sin säng (eller din) än, då är det nog precis så. Vaken bebis = bärande förälder.

Men bortsett från dessa situationer, kan man fundera lite på sitt egna beteende också. Vad gör du när ditt barn är vaket?

Det var inte förrän med vårt tredje barn som jag började duscha när babyn var vaken. Jag trodde inte att det skulle funka och testade inte innan dess. Men det gick ju alldeles utmärkt! Jag antar tidsbristen med nr 3 var så stor att jag blev lite mer kreativ och mindre offer. Lillpojken fick sitta i babysittern bredvid duschen och tyckte det var både kul och spännande. När han blev större fick han vara med inne i duschen ibland eller sitta i sitt babybadkar precis bredvid. Helmysigt!

Min poäng är att det går att göra väldigt mycket även när barnet är vaket, om man bara låter barnet vara med på något sätt.
Om du behöver äta så kan du faktiskt göra det på golvet bredvid din bebis, eller så kan du prata med barnet samtidigt. Det går att laga mat och ha barnet tryggt skyddad i en bärsjal eller i köksvasken till och med, om du kan stå bredvid och ser till att barnet inte kan ramla ur. Lite varmt vatten att plaska med i köksvasken bredvid mamma eller papp är superkul enligt många bebisar.

Bädda går utmärkt med bebisen på sängen. Och så vidare.

Du bör se till att du har en riktigt bra bärsjal eller bärsele, så kan du massor av saker gjorda fast barnet är vaket.

En enorm bonus med att göra saker när barnet ar vaket, är att du faktiskt kan ägna dig åt dig själv istället för åt hemmet när babyn sover. Eller så kan du också ta dig en tupplur.

Träna

Usch, dåligt samvete, eller?
Trist att man mår så mycket bättre av att röra på sig…

Men en barnvagnspromenad i rask takt är väldigt bra idé för att må bra. Mamma-barn yoga eller annan gruppträning är också toppen, men mycket mindre flexibelt och frekvent.

Som förstagångsmamma var jag jätteambitiös och anmälde mig till en yogaklass på andra sidan stan. Den startade när min dotter var 5 veckor gammal. Vi ägnade torsdagarna till att försöka komma iväg i tid, amma precis innan jag gick, stressa i tunnelbanan med barnvagn och allt, amma när jag kom fram, amma större delen av yogaklassen och sen stressa hem med en utmattad bebis som vrålade. Ingen höjdare!

Jag skulle rekommendera att din bebis är minst 2 månader gammal innan du sätter igång med någon tidsbestämd aktivitet.

Påklädning, tack!

Oavsett hur trött du är så tvätta dig, ta på dig kläder, och borsta tänderna och håret varje dag även om du bara ska vara hemma. Lite mascara och concealer under ögonen hjälper också till att ge ett mänskligt intryck när du ser dig själv i spegeln.

Man mår inte ett smack bättre av att känna sig slafsig, utan får en bara att känna ännu mer att babyn helt tar över ens liv.

Sex (ursäkta..?!)

Se till att ha passionerad sex minst en timme varje dag.

OK, skojar..

Som nybliven mamma och särskilt som nybliven ammande mamma är chansen stor att sex känns otroligt avlägset. Utmattning, amningshormoner, brist på egen tid och kanske smärta från förlossningen är alla effektiva lustdödare.

Jag har pratat med nyblivna mammor säga att de nästan känner sig sjuka – sexlusten är fullständigt obefintlig.

Det går över.

Men det har sina poänger att trots att allt ha sex ibland. Det är bra för relationen och det är faktiskt också ett bra sätt att komma ihåg att man inte bara är mamma utan även kvinna fortfarande. Du kan läs om hur amning påverkar sexlusten här.

Lägre ambitioner

Knappast någon jordskredsnyhet, men värt att upprepas. Sänk din ambitionsnivå!

Hemmet liksom ska vara stökigt, maten lite snabblagad och dagarna oplanerade när man är en nybliven mamma. Det hör till!

Lek och gosa med din bebis istället.

En middag eller fika med kompisarna kan absolut bestå av hämtmat eller upptinade kanelbullar i ett ganska stökigt kök.
Det här kanske är att slå upp öppna dörrar för dig och vad bra i så fall. Men om Jante och prestationsångesten har det minsta lilla inflytande på ditt liv som ny mamma, så sparka ut dem!

Planera, planera

Allting tar vansinnigt lång tid att göra när du har en ny bebis. Med flera barn tar allt ännu längre tid. Om du verkligen vill få något gjort eller måste komma i tid till något, se till att planera ordentligt och ta höjd för extra blöjbyten, amningar och allmänt omedgörlig bebis.

Veckohandlingar är väldigt bra, liksom förberedda middagar, att duka frukostbordet redan på kvällen mm.
Räkna med att det tar minst en halvtimme extra att ta sig ut genom dörren mot vad du är van vid.

Gör allt du kan för att minska ner på din egen stress.

Att vara nybliven mamma kan vara riktigt omtumlande. Har du några fler tips eller kommentarer? Skriv gärna här nedan.

Lämna ett svar