Officiellt blir en bebis uppgraderad till koltbarn vid ett års ålder. Fast jag tycker att en ettåring är ganska liten fortfarande.

Vår dotter firade sin ettårsdag genom att sova hela natten för första gången någonsin. Hon måste ha känt att hon inte längre var en bebis. Fem dagar senare gick hon några steg för första gången. Hon var så lycklig!

1 år gamla bebisar är fantastiska! Så små och ändå så kapabla till allt möjligt. Med första barnet är det lätt att tro att utvecklingen kommer att sakta ner nu. Inte alls! Den fysiska tillväxten saktar ner lite, me vid 2 års ålder kommer ditt unga barn kunna prata, springa, hoppa, kanske gå på pottan, använda en gaffel, sjunga lite, rita och mycket mer. Och säga ”nej” och ”nej” om igen. Eller skrika nej kanske. Trotsåldern kan vara rätt intensiv vid två års ålder eller redan tidigare, faktiskt. Hur som helst, nästa år kommer också att vara ett fantastiskt utvecklingssår!

Om ettåringen

Milstolpar – 12 Månader Gammal Bebis

Många bebisar tar sina första steg när de är runt 1 år gamla och börjar faktiskt gå mer och mer. Vissa behöver mer tid. I vilket fall som helst kryper många 1-åringar när de behöver komma någonstans snabbt.

Vår äldsta pojke började inte gå förrän han var en bra bit över 18 månader gammal och det är absolut inget fel på honom!

Samma sak gäller med språket. En del säger redan flera ord när de är 12 månader, andra säger absolut ingenting. Många barn verkar vara ”tidiga” antingen med sina motoriska färdigheter eller med språket. Några sitter och pratar, andra springer runt och säger mer eller mindre ingenting, men de förstår ofta en hel del!

Vid 12 månaders ålder är det en bra idé att låta din bebis äta själv med en sked om han eller hon vill. Det blir väldigt kladdigt i början så klart, men är mycket bekvämt efter ett tag då du inte behöver mata ditt barn. Många bebisar föredrar att äta med händerna i stället för en sked. Det är lättare för dem, de spiller mindre och kladdet kan faktiskt bli mindre istället för mer.

Din bebis har nu en tillräckligt utvecklad öga-handkoordination och förstår hur man öppnar skåpdörrar och lådor.

Barnets hjärna utvecklas och 12 månaders bebisen kan lösa enkla problem som att just öppna en låda eller dra i ett snöre för att göra så att leksaken kommer närmare.

Lekar Som Passar En 12 Månaders Baby

Vid 12 månaders ålder är det roligt att bygga torn, eller snarare riva ner dem. Du bygger och babyn river ner. Igen och igen och igen. Det här kan vara mäkta impopulärt hos äldre syskon, som kanske bör få ett lite högre skrivbord att skapa sina verk på. Men det kan också vara en kul för syskon – den stora får bygga högt och den lilla river ner och så kan man räkna hur många klossar den stora hann bygga eller skratta och kraschen tillsammans. Kom bara ihåg att leka leken på båda barnen villkor. Att få sina legobyggen eller pärlplattor kraschade när man inte vill är inte kul för en 4-åring!

En annan bra lek är att titta in i spegeln och peka ut näsan, munnen, osv. Snart nog kommer din bebis själv att börja med pekandet.

Rita tillsammans med tjocka kritor eller fingerfärg är också kul. Personligen tycker jag om att sätta babyn i badkaret när vi använder fingerfärg. Ta av alla kläder förutom blöjan och ha lite kul. (Funkar även detta bra som syskonlek.)

När babyn ska använda kritor blir ritandet mycket enklare om du tejpar fast pappret på bordet eller på golvet.

Vid den här åldern är det bra att träffa andra barn som är både i samma ålder och äldre. Din bebis kommer sannolikt att imitera vad andra barn gör, även om han eller hon är för ung för att faktiskt leka interaktiva tillsammans med ett annat barn (utom bygga-krascha och liknande).
Att sjunga sånger eller barnramsor med rörelser är väldigt roligt.

Kurragömma är lätt att leka nu när din bebis kan röra sig runt lite, liksom att jaga varandra.

Leksakstips

Leksakstips denna månad är förstås födelsedagstips! Men mitt främsta tips är att inte överdriva det. En bebis som får alltför många presenter och för mycket uppmärksamhet kan bli stressade och kalaset slutar i gråt istället för skratt.
Ett mycket klokt tips som jag fick en gång var att bjuda in lika många vänner till barnets födelsedag som antalet år barnet fyller.
1 år gammal = 1 vän. I varje fall inte 10 bebisar!
Nu till leksakstipsen:

  • En läragå-vagn eller bil att sitta på och köra är kul när man är ett år gammal. Se till att köpa en stadig läragå-vagn och gärna en där man kan reglera hur tröga hjulen är. Vad gäller bilar, kolla höjden, så barnet faktiskt når ner med fötterna.
  • Dragleksaker, de som man drar i ett snöre, är roliga om din bebis redan går bra, annars är de för svåra.
  • En liten rutschkana är väldigt roligt om du har tillräckligt med utrymme hemma inne eller ute.
  • Sorteringsleksaker och stapelbara burkar och klossar är fortfarande väldigt populära.
  • Bilderböcker är också bra, men nu med små berättelser (typ Max-böckerna) istället för bara bilder.
  • Musikleksaker som trummor är roliga.
  • Dockor och djur, både mjuka sådana och andra.
  • Kritor och fingerfärg. Men tänk dig på att din bebis kommer tugga kritorna, så se till att du köper giftfria!

12 Månader Gammal Baby På Video

I den här videon kan du se några 12 månader gamla bebisar i aktion. De leker, skrattar och gråter när saker och ting inte går deras väg. I den här videon går många bebisar – om din bebis inte gör det, oroa dig inte. De flesta barn börjar gå när de är mellan 13 och 15 månader gamla. Innan dess kan de ta några steg eller gå genom att hålla sig i möbler.

[divider]
Tillbaka till Bebins Utveckling

Lämna ett svar