Många 5 månaders bebisar börjar bli kräsna när det gäller sina aktiviteter. De verkar tro att lekgym eller hoppgunga är för bebisar – alltså inte för dem! De vill vara där du är, äta det du äter och göra det du gör.

Inte mycket vuxentid nu längre när bebisen är vaken. (Men de sover fortfarande mycket.)

Nu är det en bra tid för dig och din bebis att hitta på saker tillsammans med andra föräldrar. Babysim t.ex. kan vara väldigt kul. Många 5 månader gamla bebisar är också tillräckligt gamla för att uppskatta en tur till lekplatsen både för att titta på andra barn och för att prova gungan (om den har ett högt ryggstöd).

Vissa barn upplever redan sin första omgång av separationsångest. Kom ihåg att du aldrig kan skämma bort en bebis genom att bära honom eller henne.

bebis 5 månader utveckling

Om 5 månadersbabyn:


Milstolpar – 5 Månader Gammal Bebis

bebis 5 månader

Vid 5 månaders ålder blir många bebisar mycket olyckliga om de lämnas ensamma under en längre tid på golvet eller nån annanstans. De vill vara på samma nivå som alla andra och vara där allting händer.

Nu börjar många bebisar räkna ut hur man rullar runt från rygg till mage. Det kan hända när som helst, så vad du än gör, lämna inte din bebis på soffan eller sängen. Dessutom, om ditt barn sover i din säng, månste han eller hon sova i mitten eller vid väggen. Jag trodde inte att vår dotter kunde rulla runt förrän jag såg henne göra det under sömnen!

Din 5 månader gamla bebis kan ha blivit tillräckligt stark för att stödja sig på händerna under en kortare period när han läggs på mage. Krypning är nu bara några månader bort!

Om han står upp kan han hoppa som en galning.

Vissa 5 månader gamla bebisar har börjat känna igen sitt namn. De förstår att man talar med dem när de hör det här särskilda ljudet.

Någon gång runt 5 månader börjar de flesta bebisar att använda hela sin hand istället för bara ett par fingrar när de försöker greppa något. Det innebär mer eller mindre att de lyckas greppa tag i vad som helst. Se upp!

Vissa bebisar lär sig också hur man flyttar saker mellan händerna, och älskar dessutom att använda leksaker för att dunka dem i golvet eller bordet.

Vid 5 månaders ålder är bebisar passionerade människor och de visar det. Din bebis kan sträcka ut sina armar efter dig när du kommer för att lyfta upp honom, och kan pussa dig över hela ditt ansikte om han får tillfälle. Han kan också gråta i protest om du försvinner ur sikte.

Precis som han är passionerat förälskad i sina kära, kan 5 månaders bebisen börja bli mer reserverad när det gäller främlingar. Detta kommer bara att öka under de närmaste månaderna. Respektera din bebis känslor och skydda honom mot (för honom) okända människor som vill bära honom om han inte verkar uppskatta det.

Språkutvecklingen fortsätter. 5 månader gamla bebisar kommer att börja göra annorlunda ljud, ofta med vissa konsonanter i sitt utbud av ”ord”.


Lekar Som Passar En 5 Månaders Baby

bebis 5 månader

5 månader gamla bebisar älskar att höra olika ljud och att se roliga grimaser.

Sång och dans är också populärt.

Gå till en lekplats och sätt din bebis i en småbarnsgunga (en med hög rygg och front och gärna bälte, så din bebis inte kan ramla ut). Chansen är att han/hon kommer att älska att gunga. Skjut inte för hårt bara; tänk på att bebins nacke inte är så stark än.

Ha lite hudkontakt med din bebis. Min yngsta försökte nästan svälja min axel så fort han fick tillfälle vid den här åldern.

En annan härlig lek för en 5 månaders baby at att plaska i vatten. Bada med din bebis och plaska tillsammans. Babysim funkar också bra vid den här åldern.


Leksakstips

En okrossbar babyspegel så att din bebis kan prata med ”en annan” bebis medan han är på golvet är roligt. Bollar och leksaker som gör ljud är spännande.

Om din bebis tycker om att hoppa i ditt knä, kan en hoppgunga för bebisar bli en verklig succé. Vad försiktig bara, en del babygungor har fått massor av kritik för att de inte är säkra. Läs instruktionerna noga och håll babys under uppsikt. (Men kul är de!)

Nån leksak som reser sig upp själv när man puttar till den kan också fungera nu, särskilt om din bebis har lärt sig att sitta eller stödja sig på armbågarna när han ligger på mage.


5 Månader Gammal Bebis På Video

I den här videon med 5 månader gamla bebisar, kan du se några små som faktiskt nästan är på språng och andra som sitter upp. De flesta bebisar gör det dock ännu inte. Du kan också se hur mycket de tycker om att interagera med mamma och pappa och även syskonen.


Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?


Lämna ett svar