”Vad i hela friden gör du hela dagarna?!”
På morgonen när min man gick till jobbet satt jag i soffan i morgonrock och ammade. På kvällen när han kom tillbaka satt jag också i soffan i min morgonrock och ammade. (Lite fler använda amningsskydd i soffan bredvid mig bara.) Gissa om jag blev smått provocerad av hans fråga..?
Vår nyfödda dotter ville helst amma varannan timme och så höll hon på tills hon blev sex månader gammal.
Om jag hade tillräckligt med mjölk? Absolut. Hon blev rund som en liten julgris medan jag helammade – men det försvann när hon började med smakportioner.
Många nyfödda bebisar vill amma och amma och amma. Helst hela tiden och av många skäl. De växer väldigt fort och har samtidigt pyttesmå magar. Dessutom är bröstet en trygghet och en napp. Sugreflexen är stark.
Att amma, eller i vart fall försöka är för många en självklarhet i Sverige; i skarp kontrast till en del andra länder, som t.ex. USA. För bebisens skull, och faktiskt mammans också, är det toppen, eftersom amning har en massa positiva, väldokumenterade hälsoeffekter.
Därmed inte sagt att amning fungerar för alla, eller att det fungerar från början för alla. Det kan vara urjobbigt att få ordning på amningen i början och jag skulle gissa att andelen mammor som INTE gråtit av smärta eller frustration någon gång innan amningen etablerat sig, är antagligen ganska låg.
Här nedan har jag samlat ihop en mängd amningstips som är tänkta att göra amningsstarten så smidig som möjligt.
Amningstips för en smidig (nåja) start
- Få det rätt från början
- Om det gör ont, sök hjälp!
- Varning för knölar
- Hur lång tid ska jag amma?
- Gilla läget
- Sitt fint (eller ligg ner)
- Glöm inte dricka
- Klädd för amning
- Varning för torsk
- För mycket mjölk?
- För lite mjölk?
Få det rätt från början
Det här är faktiskt mitt allra viktigaste tips. Första gången jag skulle amma frågade jag barnmorskan på BB varje gång om hon kunde titta så att jag gjorde rätt. Hon var jättehjälpsam och jag fick knappt några sår alls på bröstvårtorna. Självklart är det ingen garanti att be om hjälp, men det lär ju knappast skada. Och OM din bebis suger fel och du inte korrigerar det, kan du nästan vara säker på att få sår, sprickor och väldigt ont.
Och tro för all del inte att du minns precis hur man gör bara för att du ammat tidigare. Alla bebisar är olika och kan göra fel på helt olika sätt. Så be om hjälp på BB oavsett hur många barn du ammat tidigare.
Om det gör ont, sök hjälp!
När du väl är hemma och amningen kommit igång ordentligt, kan det mycket väl bli så att det gör ont i bröstvårtorna i början – eller även senare. Ring amningshjälpen då, eller prata med någon på BVC. Ett besök och någon som kontrollerar babyns sugteknik igen kan vara till stor hjälp. Det kan ju också vara så att du har fått något sår och därför behöver sugskydd tillfälligt, eller någon salva.
Det är så lätt att bli sittande hemma och tänka att man inte vill eller orkar söka hjälp, men det är så dumt. De första veckorna med en bebis är smått kaotiska, och ofta amningen med. Dra nytta av all hjälp och expertis du kan.
Om du har kontrollerat att allting är ok med amningen och du fortfarande är öm; ge det en vecka eller två och försök hålla ut. Det är väldigt vanligt att amningen gör mer eller mindre ont i början och ofta ger det med sig ganska fort om inget är fel.
Ett tips för att läka småsår är att smörja in bröstvårtorna med lite bröstmjölk efter amningen och sedan låta bröstvårtorna lufttorka.
OM amningen har fungerat smärtfritt ett tag och du sedan plötsligt börjar få ont, är det läge att skåda din bebis i munnen och se om ditt barn har en vit beläggning i munnen. Torsk kan sprida sig från bebis till mamma och ge svamp runt och i bröstvårtorna och i värsta fall även in i mjölkgångarna. Smärtsamt! (Och läge att prata med en doktor.) Läs mer om torsk här.
Varning för knölar
Ömma knölar i brösten kan betyda att du fått mjölkstockning. Inte alls kul. Det gör ont och kan tom ge hög feber. Men i de flesta fall behöver det inte bli så illa. En riktigt varm, lång dusch och lite massage av knölen hjälper ofta om det inte gått för långt.
Om knölen inte försvinner eller om den växer, bör du definitivt kontakta en doktor. Mjölkstockning kan leda till bröstböld, vilket man definitivt vill undvika. Sen ska ju knölar generellt alltid undersökas. Även ammande mammor kan drabbas av bröstcancer.
Hur lång tid ska jag amma?
Inte ens nyfödda bebisar behöver amma i en hel timme för att få i sig vad de behöver. (Men de ligger gärna vid bröstet timmavis, om de bara får.) Efter ett tag lär man sig skillnaden på en ätande bebis och en gosande bebis.
Försök att lösgöra din bebis efter ca 20 minuter. Du kan stoppa in ett (rent) finger försiktigt i bebins mungipa och dra utåt lite, för att få bort det vakuum som bildas när babys suger. Om du bebis blir tvärarg, eller i vart fall missnöjd, kan det tänkas att han eller hon faktiskt inte var mätt. (Eller så har du blivit utnämnd till mänsklig napp; ingen ovanlig roll som ammande mamma.)
Om du har blivit en mänsklig napp och inte gillar utnämningen, kan du försöka introducera en napp till din baby. Den generella rekommendationen är dock att vänta med napp tills amningen verkligen etablerat sig och fungerar bra. Orsakerna är flera. För det första är det jätteviktigt att din baby för äta när den är hungrig. För det andra är sugteknikerna olika för napp och amning, så det finns en poäng med att låta bebisen verkligen lära sig amma effektivt först.
Gilla läget
Att amma tar tid. (Fråga min man 🙂 ) Förbered dig på många timmar (uppemot 30 timmar!) I soffan I början, särskilt om du helammar. Så det är nästan ett heltidsjobb, dessutom med nattskift.
Att sitta stilla så mycket kan verka urtråkigt, men det behöver det inte vara. Om du ser det här som ditt nya ”jobb” och tar tillfället i akt att titta på TV, surfa på nätet eller läsa en bok eller tidning, så kan det vara ett ganska trevligt jobb – särskilt efter att det har slutat göra ont och allt fungerar smidigt. Jag ägnade massor av tid till babytidningar, särskilt första gången jag ammade; jag var helt enkelt för trött för att orka läsa någon bok.
En tröst om det känns tungt är att det tar tid att mata flaskmatade bebisar också. Sannolikt bra mycket mer tid, eftersom man då måste laga ersättningen och hålla på och koka flaskor etc.
Så tänk positivt och gilla läget, om du kan. Det hjälper!
Sitt fint (eller ligg ner)
Oavsett om du helst sitter eller ligger och ammar, så var noga med att ha det bekvämt. Det kan verka oviktigt i början, men 30 timmar i veckan är alldeles tillräckligt för att skaffa sig ont i ryggen eller nacken.
För en del mammor är en amningskudde ett perfekt hjälpmedel. Det finns flera olika sorter och storlekar, så testa ordentligt i affären innan du köper en. De flesta mammor brukar tycka att mjuka kuddar fungerar bättre än hårda, eftersom de anpassar sig bättre både till mammans och bebisens kroppsform.
Något annat att tänka på är att ha handduk, vatten att dricka, och någon sorts förströelse (bok, tidning, fjärrkontroll, IPad…) inom räckhåll.
Om du vill ligga ner är det viktigaste att se till att du kan slappna av där du ligger. Använd en kudde till stöd och testa så att du verkligen kan ligga på sidan och amma utan att spänna rygg och nacke.
Ett vanligt misstag är att placera bebben för högt upp. Om du ska kunna slappna av (och bebisen svälja bekvämt) måste barnet ligga så långt ner att han eller hon måste sträcka huvud och hals uppåt för att nå bröstet. Om babyn ligger för nära din haka kan du inte ligga avslappnat.
Ett vanligt tips är att placera en massa kuddar bakom ryggen. Hurdå, undrar jag bara?! Det är grymt krångligt att försöka lägga kuddar bakom sin egen rygg samtidigt som man håller en liten bebis; jag lovar! Hitta något sätt att slappna av som inte kräver sådana gymnastiska konster!
Glöm inte dricka
Om du inte ser till att dricka mängder med vatten när du ammar (eller strax efter), kan jag nästan garantera att du får huvudvärk. Samtidigt är det onekligen lätt att glömma bort att dricka. Mitt tips är att ta för vana att fylla en stor tillbringare varje morgon, och sen se till att tömma den under dagen. Ställ också ett stort glas vatten på nattduksbordet varje kväll om du nattammar. När du går ut, ta med en vattenflaska.
Om du glömmer att dricka någon dag, kommer du säker märka av huvudvärk, men också paniktörst!
Klädd för amning
Du behöver en bra amnings-BH. Eller flera stycken, faktiskt. Men köp inte alla på en gång, och definitivt inte medan du fortfarande är gravid. Vänta åtminstone en vecka efter förlossningen, så att du har någon idé om hur stora dina bröst kommer att vara under amningsperioden. Det kan också vara en idé att köpa ett par rätt billiga BHar först, innan du går på kvalitetsvarianterna. Brösten är ofta ganska svullna och stora i början, men blir mer och mer normal efter hand.
Amningstoppar också väldigt praktiskt. Jag tyckte inte att det var någon toppenidé att dra upp tröjan och amma med midjan bar, särskilt inte i början. Då är bra amningstopp väldigt finurlig att använda, eftersom de är konstruerade så att du kan amma i stort sett helt påklädd.
Det går också att använda ett urringat linne (eller amningslinne) under dina vanliga favorittröjor, och dra upp tröjan och dra ner linnet när du ska amma. Då är magen fortsatt täckt av linnet.
Varning för torsk
Torsk – vaddå??? Ännu en skum åkomma man plötsligt lär sig om, med en ny bebis! Bebisar (och även mammor) kan få torsk. Det är en svampinfektion som många bebisar får i munnen. Om din baby har något kladdigt vitt runt om i munnen och det inte försvinner alls mellan amningarna, har bebisen sannolikt torsk.
Det är inte farligt, och ofta behöver det inte alls behandlas, men om det tycks bli mer och mer, är det läge att göra något åt det. Obehandlad torsk kan dels spridas ner i barnets svalg och mage och till slut tom ge blöjeksem, när hela bebisen är smittad. Dessutom kan torsken spridas till mammans bröstvårtor och bröst och då kan det göra riktigt ont att amma!
Om du misstänker att ditt barn har torsk, fråga på BVC. Om amningen plötsligt gör ont, särskilt om du får en brännande smärta i början av amningen, kan även du behöva behandlas. Torsk kan motverkas och behandlas på många sätt; både med salvor och mediciner (i allvarligare fall) och genom en mängd husmorsknep. För att undvika torsk är ett tips att lufttorka dina bröstvårtor så ofta det är praktiskt möjligt.
För mycket mjölk?
Är det möjligt att ha för mycket mjölk? Ja, faktiskt. Inte för att ditt barn får för mycket att äta, utan för att ditt barn kanske inte orkar tömma ett helt bröst vid ett amningstillfälle. Det betyder att barnet inte får tillgång till den fetaste mjölken, som kommer ut sist och som är den mest mättande. Istället dricker barnet sig matt på den söta, tunna mjölk som kommer först. Risken är då att din bebis dels får en massa gas i magen och magknip, dels snabbt blir hungrig igen. Om du marker att din bebis har magknip, grönaktigt, bubbligt bajs och blir hungrig ofta, kan du testa att låta honom eller henne äta vid två amningstillfällen från ett och samma bröst innan du byter.
Om man har väldigt mycket mjölk, kan det också hända att mjölken bokstavligen talat sprutar ut i början av amningen. Bebisen kan då få svårt att hinna svälja och sätter lätt i halsen eller sväljer en massa luft. För att få mjölken att komma ut långsammare, kan du dels handamma ut lite mjölk innan du ger bröstet till barnet och dels tryck med ett par fingrar ovanför bröstvårtan i början av amningen, för att blockera ett par av mjölkgångarna. Släpp efter en liten stund.
För lite mjölk?
Det är väldigt vanligt att man oroar sig för att ha för lite mjölk. Och på sätt och vis har alla mammor för lite mjölk då och då. Eftersom din bebis växer och behöver mer mjölk efter hand, kommer din mjölkproduktion att gradvis justeras uppåt.
Men min dotter märkte jag av hennes tillväxtperioder väldigt tydligt. Hon blev missnöjd, sov dåligt och ville äta hela tiden. Så höll hon på ett par dagar i taget och jag oroade mig för att ha för lite mjölk. Sen lugnade hon ner sig och allt var frid och fröjd några veckor. Sen kom en ny tillväxtperiod och en ny gnäll och ät period.
På BVC fick jag rådet att välja ett par dagar då jag skulle amma min dotter varannan time dygnet runt i ett till två dygn när en sådan här tillväxtfas kom. På det sättet får kroppen starka, snabba signaler att börja producera mer mjölk fort och gnället och hunger passerar snabbare.
Det här är ett grymt effektivt tips; det enda jag inte fick fungera var att ”välja ett par dagar”. Hur då välja?! Min dotter var väldigt tydlig när hungern satte in – inte sjutton kunde jag välja att vänta till fredag eller nåt! Men själva metoden; att amma riktigt ofta, var superbra.
Bortsett från dessa naturliga perioder av för lite mjölk, så kan man så klart också ha riktiga problem med mjölkproduktionen. Man kan vara sjuk, deprimerad, underviktig eller helt enkelt inte ha en fullständigt fungerande mjölkproduktion. Men för de allra flesta går det att få amningen att fungera, särskilt om man släpper alla idéer om att det ska ammas med någon sorts regelbundenhet. Bebisar som följer sina viktkurvor får tillräckligt med mjölk!
Om din bebis däremot inte går upp i vikt eller du av andra skäl inte vill eller kan amma, så finns det kanonbra alternativ nu för tiden. Bröstmjölkersättning är ganska stigmatiserat i vårt land, men fungerar utmärkt också!
Såja, det var allt till att börja med. Det finns tusen och en mer saker att säga om amning, så kolla gärna vidare i våra övriga artiklar om vad man får äta och inte när man ammar, vilka hälsoeffekter amning har, hur mycket sexlusten påverkas av att amma, mm.
Mer om amning
Och om du har några ytterligare tips att bidra med, så kommentera gärna nedan.