• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Amningstips
  • Inlägget ändrades senast:2023/09/21

När man sitter där med en tjusig, rund gravidmage kan det hända att tankarna snuddar inte bara vid hur det ska bli att bli mamma utan också vid hur kroppen kommer att se ut sen, efter graviditeten…

Hur kommer kroppen att se ut efter förlossningen? Hur kommer brösten att se ut efter graviditet och amning? Kommer jag att få hängbröst?

får man hängbröst av amning

Till en början, om du ammar, kommer brösten att bli större än någonsin. De kommer att vara fylliga, möjligtvis lite ömma (särskilt i början) och de kan läcka. I vilket fall som helst, kommer du att ha ett vackert dekolletage. Men sedan…

Efter att amningen kommer dina brösts utseende att förändras. Kanske peka söderut… Hmm! Kanske ett skäl att skippa amningen helt..? 

En studie för några år sedan visar att man inte får hängbröst från amning. Graviditet orsakar hängiga bröst. Och rökning. Och åldrande.

I studien ingick 93 kvinnor varav 58% av dem hade ammat. 55% av kvinnorna märkte en negativ förändring av brösten form efter graviditeten (=mer hängande bröst). Brösten tenderade att hänga mer beroende på kvinnans ålder, högre BMI, större antal graviditeter, större bröst innan graviditeten och på grund av rökning. Man kunde dock inte finna amning som en oberoende riskfaktor för hängiga bröst.

Det är inte särskilt förvånande tycker jag att rökning och åldrande har en negativ effekt på bröstets form, eftersom båda dessa faktorer har en negativ effekt på hudens elasticitet. Och tunga bröst (om du till exempel är mycket överviktig) påverkar förstås huden.
Så vad betyder detta?

Jo, om du inte vill ha hängiga bröst, skaffa inte barn, och särskilt inte många av dem, rök inte och åldras inte. 🙂
Eller åtminstone sluta röka! Och håll ditt BMI under kontroll. Men låt inte bli att amma för att slippa hängbröst!

Man kan naturligtvis argumentera att det här är bara en studie av sambandet mellan amning och hängiga bröst. Det behövs fler studier inom det här område. Det finns dock ytterligare en studie som visar samma resultat; en studie utförd i Italien från 2004 rapporterade också att det inte fanns något samband mellan amning och ändrad form på brösten. Så bevisen finns definitivt där ute, även om de fortfarande är begränsade.

Om du nu undrar vad du kan göra åt dina hängiga bröst, är bröstförstoring genom implantat och bröstlyft definitivt de mest effektiva (men inte särskilt naturliga) sätten att påverka bröstens storlek och form. Kostsamt, riskfyllt och i någon mån kontroversiellt. Men upp till var och en! Olika sorters piller och krämer finns också, men det finns mycket lite vetenskapliga bevis som talar för att de gör en märkbar skillnad för fasta bröst. Träning kan hjälpa lite, samt att hantera eventuella bristningar som också påverkar utseendet på brösten.

Om du funderar på bröstimplantat eller någon annan typ av operation, vänta tills du är säker på att du inte vill skaffa fler barn. Det är bara då som du vet hur dina bröst ser ut efter graviditeten. Och döm dem inte direkt efter förlossningen eller amningen. Det kan ta upp till sex månader för brösten att återgå till sitt någorlunda vanliga utseende efter att du slutat amma.

Ett annat, mycket billigare och hälsosammare sätt att hantera dina hängbröst är att helt enkelt acceptera dem! Lättare sagt än gjort kanske, men värt ett försök!

Referenser:

  • Brian Rinker, Melissa Veneracion, Catherine P. Walsh, ”The Effect of Breastfeeding on Breast Aesthetics”, Aesthetic Surgery Journal, September 2008 (Vol. 28, Issue 5, Pages 534-537)
  • Pisacane A, Continision P, ”Breastfeeding and perceived changes in the appearance of the breasts: a retrospective study”, Acta Paediatr 2004; 93:1346-8.

Mer om amning

Lämna ett svar