• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Amningstips
  • Inlägget ändrades senast:2013/06/23

För en del kvinnor fungerar amningen bra från början, men olika typer av amningsproblem är vanliga, särskild i början. Om du frågar bland vänner kommer du säkert att få höra om tårar, smärta, sår, bebisar som vägrar ta bröstet, bebisar som ammar 24 gånger per dygn, osv, osv. Men av någon konstig anledning är det här lite tabu. Man ska ju vara lycklig och lyckad som ny mamma…

Här är några av de vanligaste problemen som ammande mammor ofta har, och tips om hur man kan lösa dem. Du hittar fler vanliga amningsproblem och lösningstips här.

 

Vanliga amningsproblem och hur du löser dem

Min bebis somnar

Vissa bebisar, särskilt de som är yngre än 3 eller 4 månader gamla, tenderar att somna riktigt snabbt under amningen. Bebisen äter då inte sig riktigt mätt, utan vill snart amma igen. Det kan innebära mycket täta matningar = mycket trött mamma.
I allmänhet bör du sträva efter att mata din bebis aktivt minst 5 eller 10 minuter innan han eller hon somnar. Om babyn somnar innan det, är det effektivt att gnugga hans eller hennes handflata eller fot försiktigt. Spädbarn börjar ofta dia igen om de stimuleras så.

Du kan naturligtvis försöka störa din bebis lite genom att ändra amningsposition, eller rapa honom.

Min bebis sväljer för mycket luft

Om du misstänker att din bebis sväljer mycket luft, till exempel om han eller hon får mycket gaser och magont, är det värt att testa alternativa amningspositioner.

En position som håller ditt barn mer upprätt, är den så kallade ”sadelpositionen”. Håll ditt barn så att han nästan sitter i ditt knä istället för att ligga horisontellt.

En annan möjlighet är att lägga dig ner tillsammans med din bebis. När du ligger ner tenderar mjölken att flöda långsammare, vilket hjälper ditt barn att svälja mindre luft.

Var också lite extra noga med att verkligen rapa ditt barn. Detta är också ett sätt att förhindra magont.

Min bebis är inte intresserad

Vissa bebisar älskar amning, andra tappar intresset då och då. Om din bebis verkar vara ointresserad efter ett par veckor eller månader, få inte panik.

Fotsätt erbjuda bröstet. De flesta bebisar, särskilt om de är 8 månader eller yngre, kommer att vilja fortsätta dia. Även äldre bebisar kan mycket väl vilja fortsätta, men när de har börjat äta en massa fast föda, börjar vissa barn föredra det istället för bröstet. I sådana fall måste du avgöra om du är redo att avvänja ditt barn eller om du vill fortsätta att uppmuntra amningen.

Äldre barn blir också distraherade ganska lätt. Försök att gå till ett tyst rum när du ammar.

Mitt barn har fått sina första tänder – hjälp!

Även om ditt barns första tand definitivt är en milstolpe, så kanske du har blandade känslor inför denna vita, skarpa lilla pärla om du fortfarande ammar. De flesta barn får inte sin första tand förrän de är mellan 4 och 8 månader gamla, men vissa får dem tidigare.

Lugn, bara lugn. De flesta bebisars första tänder är de mellersta framtänderna i underkäken. Vid amningen täcker barnet dessa tänder med tungan så han eller hon kommer inte kunna bita dig under amningen. Men bebisar ju bita när de har bröstvårtan i munnen, men inte diar, så klart. Om du trots allt är i riskzonen för att bli biten (det har hänt förut), så håll ett öga på din bebis för att se en förändring i tungan eller på bröstvårtan i hans mun. Vid varje tecken av bitande, sätt snabbt men försiktigt fingret i barnets mun och släpp ditt bröst.

När barnet är äldre och har fått fler tänder, ökar risken att du blir biten. Många mammor behöver dock bara uppleva det en gång. Barn lär sig snabbt. Om du rycker eller gör ett ljud när han biter dig, kommer ditt barn snart att förstå att han bör undvika att tugga på dig. Försök att inte skrämma bebisen, även om det gör ont! Det är mycket bättre att försöka förhindra bitandet genom att titta på ditt barn.

Några andra vanliga orsaker till att en bebis biter är tandsprickning, eller att bebin har tömt bröstet och kastar med huvudet bort från bröstet innan han eller hon faktiskt öppnar munnen tillräckligt mycket. En äldre bebis kan också bita oavsiktligt, till exempel när han eller hon försöker titta på något intressant.

Min bebis vill äta hela tiden

Ett av de vanligaste amningsproblemen (ur den utmattade mammans perspektiv) är att många nyfödda bebisar vill bli ammade så ofta.
”Jag ammar hela tiden …” är ett vanligt klagomål bland nya förstagångsmammor.

Glöm det där med tre timmar mellan måltiderna! Särskilt på kvällen kan det enda sättet att hålla din bebis lugn vara att låta honom amma – mer eller mindre utan att avbrott.

Uppenbarligen beror allt detta inte på hunger! Närhet och tröst är två andra viktiga skäl till varför barn vill bli ammade. (Läs om för- och nackdelar med amning och sömn här.)

Den här perioden med mycket frekvent amning kommer inte fortsätta för evigt, förstås. Någonstans runt 2 till 4 månader blir många bebisar mer förutsägbara och äter mer sällan.

Men om ditt barn bara diar färdigt väldigt snabbt, säg på 5 minuter eller så, och vill äta ofta, kan det vara en god idé att försöka förlänga amningen lite grann. Försök att hålla din bebis uppmärksam tillräckligt länge för att äta i minst 10 minuter och bara från ena bröstet. På så sätt kan du se till att din bebis får både mycket mjölk och att han eller hon får tillgång till den fetare och mer mättande eftermjölken.

Så där ja, det var några vanliga amningsproblem. Lägg gärna till fler problem och lösningstips nedan.

Mer om amning

Lämna ett svar