Vissa 10 månader gamla bebisar är fortfarande ganska nöjda med att sitta still och leka, men de flesta rör på sig eller försöker iallafall. Vissa går redan.

En mamma som jag pratade med sade att hon kände sig så lättad nu när hennes bebis var 10 månader gammal. ”Nu vet jag att vi båda kommer överleva hennes första år”, sade hon. Den kan vara tufft att bli mamma!

Andra känner sig nästan vemodiga inför första födelsedagen. ”Vart tog tiden vägen?” Och ”Var är min lilla baby?” Oavsett hur du känner, har du och din bebis kommit en lång väg från den dag han eller hon föddes – och våra barn längtar inte tillbaka!

Om din 10månaders baby

Milstolpar – 10 Månader Gammal Bebis

Runt 10 månader blir man kallad till BVC för en hälso- och utvecklingskontroll.

Vid ungefär 10 månaders ålder kan många bebisar:

  • Dra sig själva upp till stående position och gå längs med möbler
  • Använda pincettgreppet, dvs ta saker med tummen och pekfingret
  • Förstå några ord
  • Leka tittut
  • Vid 10 månader kan många bebisar äta med en sked eller med händerna och dricka från en kopp. Låt gärna ditt barn försöka så ofta som möjligt, även om det innebär en massa kladd. Övning ger färdighet!
  • De flesta bebisar tar sina första steg när de är mellan 9 och 12 månader gamla (men går med stabilt några månader senare).
  • Din bebis kan också ha tillräckligt med balans nu för att sätta sig ner från stående på ett kontrollerat sätt istället för att bara dunsa ner.
  • 10 månader gamla bebisar undersöker världen oavbrutet. De är oftast inte särskilt tålmodiga. De tar en sak, skakar den, slår till den, smakar och kastar bort den, och letar efter något annat.
  • Din bebis kan nu möjligtvis säga några ord, så att åtminstone hans närmaste familj förstår vad han eller hon menar. Att säga ”nej” och skaka på huvudet kan vara ett av de första orden.
  • Detta kan vara den tid då bebisen väljer en favoritsak att gosa med. Det kan vara en filt eller ett mjukisdjur. Se till att gosesaken är säker, eftersom den kan komma att användas väldigt flitigt under några år framöver (inga knappar som kan falla av, t.ex.) och om möjligt, köp två! Det hjälper verkligen att ha en i reserv om den ena behöver tvättas eller om din bebis kommer börja på förskola. (Då kan du låta den ena vara kvar hemma och ha den andra på dagis.)

När vi köpte en extra identisk mjukishäst till vår dotter, tog hon den och tittade på den noga. Sen började hon dra ut garnet på den nya hästens vänstra näsborre.. Efter att ha dragit ut ett par cm var hon nöjd och hästen var helt accepterad.

Behöver jag förklara utseendet på den gamla hästen? Barn är roliga och intelligenta!

Lekar Som Passar En 10 Månaders Baby

bebis 10 månaderI den här åldern kan bebisen börja ta initiativ till lek och leka med dig. Att bli jagad (om han eller hon kan krypa eller gå) kan vara superpopulärt.

En annan bra och lite mer stillsam lek är att titta på djurbilder och berätta för din bebis hur de låter.

Att utforska utomhus kan vara roligt. Ta en liten hink och hjälp din bebis att hitta stenar, samla löv eller kvistar. Tala alltid om för din bebis om de saker du hittar. Att hälla ut sakerna och lägga tillbaka dem kommer förmodligen också att vara kul.

Även hemmet innehåller massor med spännande områden att utforska. Köket till exempel!

Att öva namn på kroppsdelar kan göras genom att rita en bebis på ett stort papper. Placera tygbitar över t.ex. händer, fötter, huvud och mage. Fråga din bebis var huvudet är. Lyft sedan denna tygbit och säg: ”Hej huvud!” Snart nog kan bebisen leka denna lek på egen hand.

”Hitta skon” kan vara kul att leka en regnig dag. Samla några skor i en hög. Håll upp en och be din bebis att hitta den andra. Ditt barn kan behöva lite hjälp i början, men det hjälper honom/henne att se likheter.


Leksakstips

Nu är kanske den månad när du inte behöver köpa eller låna en enda leksak! Om din bebis just har lärt sig att krypa eller gå har han eller hon fullt upp utan extra stimulans.

Om du ändå vill ha några tips kan en gåvagn vara väldigt rolig. Om din bebis inte går stadigt än, är det dock väldigt viktigt med en stabil vagn och helst en där du kan ställa in hur trögt hjulen rullar. Lägg några tunga böcker i vagnen för att göra den extra stabil.

Mina barns favoriter har alltid varit gåvagnarna i plast, gärna färgglada som spelar musik, har lampor och så vidare, medan jag är kär i de klassiska trävagnarna.

Om din bebis tycker om att sitta still en stund, kan någon sorts sorteringsleksak vara roligt, alltså där olika former passar i olika hål. Välj en lätt variant annars kommer din bebis att förlora intresset. Klossar kan också vara roliga. Det finns några leksaker som kan användas både för att sortera och för att stapla. Någon typ av muggar att stapla är också bra! Din bebis kan bygga torn eller försöka lista ut vilken mugg som kan läggas i vilken.

Vid 10 månaders ålder, älskade ett av våra barn mest av allt sin leksakstelefon. Det var inte ens en mobiltelefon, men den gjorde roliga ljud och hon kunde prata i telefonluren.


10 Månader Gammal Bebis På Video

I den här videon kan du se en typisk 10 månaders bebis, som äter med sked, använder sitt pincettgrepp, står upp, sitter ner, kryper runt och göra många andra saker som en 10 månaders bebis tycker om att göra.


Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?

Lämna ett svar