6 månader gamla bebisar är aktiva på många sätt. De håller på att lära sig att äta, prata, sitta och flytta sig runt. Många bebisar lär sig rulla runt om de inte redan gjort det tidigare. Och att rulla runt om och om igen betyder att du kommer någon vart.

Spännande! Snart nog kommer du att ha en hel del att göra när din bebis är vaken. Det är början på en rolig men intensiv period – som slutar när din bebis flyttar ut ur huset om 20 år eller så…

bebis 6 månader utveckling

Läs om:


Milstolpar – 6 Månader Gammal Bebis

bebis 6 månader

Vid sex månader tenderar även våra små ryggsovare att vara starka nog att kunna lyfta hela bröstkorgen från mattan och stödja sig på händerna istället för underarmarna. Bebisen kommer att börja sträcka sig efter leksaker som är utom räckhåll.

Vid det här tillfället kan många bebisar rulla runt nu både från mage till rygg och tvärtom. Vissa kan även sitta upp med endast lite stöd eller helt utan stöd. Andra bebisar kan inte sitta upp på egen hand förrän de är 8 eller 9 månader gamla.

Vissa 6 månader gamla bebisar börjar räkna ut hur de flyttar sig fram lite genom att hasa sig över golvet. De flesta gör det dock inte.

Vissa bebisar börjar sparka hårt när de sitter i en babysitter för att få den att röra sig. Lämna inte babysittern på ett bord!

Vid ungefär 5 eller 6 månader kan bebisar flytta saker mellan sina händer. De börjar även leta efter saker som de tappar.

Många bebisar får sin första tand vid cirka 6 månader. Om din bebis dreglar mer än vanligt eller verkar ha en kliande mun, kan det vara en tand som är på väg att växa ut. Tro bara inte på det gamla talesättet att bebisar får feber, diarré eller kramper när en tand är på väg. Alla dessa symptom tyder på en sjuk bebis och inget annat.

6 månader gamla bebisar babblar en massa! De tenderar ibland att fastna i ett visst ljud, och övar det hela dagen lång. Sedan byter de plötsligt till ett annat.

Bebisar utvecklar nya reflexer vid 5-7 månaders ålder. De gamla reflexerna, till exempel att suga och gripa, är borta. De nya är där för att hjälpa bebisen om han faller. Om bebisen faller framåt, kommer han nu att sträcka fram sina armar och händer för att ta emot sig själv. Om han faller i andra riktningar, kommer armar och ben att sträcka sig lateralt åt den sidan av kroppen.

Medan främlingsrädslan sakta ökar, är 6 månaders bebisen fortfarande mestadels glad över att få träffa andra människor. Babyn kanske till och med är den som inleder en ”konversation” med någon spännande person – baba dada.


Lekar Som Passar En 6 Månaders Baby

Din bebis språkförståelse är nu så pass väl utvecklad att han kan börja öva på teckenspråk för bebisar om du så vill. Det är ganska nytt för hörande bebisar, men klart användbart (och kanske kul). Det har visat sig att bebisar som lär sig teckenspråk, ofta kan faktiskt prata tidigare än andra och dessutom gråter mindre eftersom det är lättare för dem att göra sig förstådda.

Att imitera ljud är roligt! Imitera bebisens joller och testa att turas om.

Öga-hand-koordination fortsätter att utvecklas, och babyn kan uppskatta lekar som har att göra med att plocka upp saker. För bebisar som börjat äta mat, kan man testa att erbjuda små bitar av smörgåsrån eller kokt ris att plocka upp. Att plocka upp leksaker från en påse kan också vara spännande och roligt. Prova att lägga i leksaker och grejor av olika material i en påse för lite extra stimulans.

Att träffa andra bebisar kan vara av stort intresse just nu. Inte för att de kommer leka tillsammans, men bara det att se en annan ”som jag” verkar vara intressant. (Det gäller även bebisen i spegeln – en himla trevlig prick!)


Leksakstips

När din bebis väl har lärt sig att sitta utan stöd nån vippdocka, som ställer sig upp när man slår till den väldigt rolig.

Leksaker som gör ljud när man skakar dem, vänder dem eller klämmer på dem, är bra nu när din bebis kan använda båda händerna.

Gillar din bebis att gå? Min dotter beslutade sig för att gå var allt hon ville göra vid 6 månaders ålder. (Inte för att hon kunde.)

Jag var tvungen att välja mellan att gå med henne mer eller mindre varje minut som hon var vaken, eller lyssna till hennes arga skrik. Vädigt tröttsamt! Så köpte jag en gåstol. Vilken lättnad!

Gåstolar anses inte vara bra eftersom de inte alls hjälper din bebis att lära sig gå snabbare – snarare tvärtom. De kan också vara farliga om babyn lämnas utan tillsyn i gåstolen. Babyn når både längre och högre än vanligt och de kan springa in i saker när de lärt sig få upp farten. Men som en leksak under uppsikt korta stunder – perfekt för små otåliga, gående bebisar!


6 Månader Gammal Bebis På Video

I den här videon med 6 månader gamla bebisar, kan du se att de är mycket starkare och har bättre kontroll över sina armar och ben än för bara en månad sedan. Några sitter riktigt bra utan stöd nu.


Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?

Lämna ett svar