Vilket magiskt ögonblick det är att se sin nyfödda bebis för första gången!

Första gången jag var gravid funderade jag på hur min bebis skulle se ut – om den lilla människan skulle se ut som en total främling eller inte.

Men båda gångerna har mitt barn på något sett haft ett bekant utseende t.o.m. som nyfödd. Kanske för att de liknat sin pappa lite; det sägs ju att nyfödda barn ofta gör det, så att pappan ska känna sig säker på att barnen verkligen är hans.

nyfödd bebis utveckling

Nyfödda bebisar är så små och hjälplösa. Och de sover, sover och sover. Och äter. Och bajsar. Om du ammar kan det hända att din bebis bajsar efter varje amningstillfälle, så där en 8 gånger om dagen eller mer…) (Och du som undrade varför nya mammor aldrig har nån tid över trots att deras barn bara sover…)

Men trots att de verkar så hjälplösa, har nyfödda bebisar en hel rad förmågor som hjälper dem att överleva och utvecklas. Vet du vilka?

Läs om:


Milstolpar för nyfödda bebisar

nyfödd baby

Inte för alltför länge sedan var det vanligt att nyfödda barn opererades utan smärtlindring. Absurt, eller hur? Man antog helt enkelt att de ännu inte utvecklat förmågan att känna smärta. Idag vet vi bättre, tack och lov! Ditt spädbarn har ett känsligt skin och njuter av hudkontakt. Det här är en av orsakerna till att man ofta rekommenderar mammor som inte kan amma att ta av sig tröjan nar de flaskmatar sitt barn.

Nyfödda barn har också en välutvecklad hörsel. Faktum är att hörseln var riktigt bra redan i slutet av graviditeten och man kan tex lära sitt barn att känna igen väggvisor genom att sjunga dem medan barnet är i magen. Nyfödda barn känner ofta igen sin mammas röst redan från början, medan det kan ta några veckor innan barnet känner igen pappas och syskonens röster.

Ditt barns smak- och luktsinnen är också välutvecklade. Redan i livmodern föredrar bebisar söta smaker. Om något lukter illa är det mycket möjligt att din bebis vänder bort huvudet.

Det nyfödda barnets syn, däremot, är inte särskilt väl utvecklat. Barnet kan fokusera och följa något med blicken redan från början, men allting längre bort än 20-30 cm är suddigt. Så håll dig nära ditt barns ansikte om du vill ha ögonkontakt.
En nyfödd bebis har lättast att se svartvita mönster. Man tror att förmåga att urskilja andra färger blir riktigt bra först när barnet är runt 3 månader gammalt.

Bebisar föredrar att titta på ansikten framför saker redan från början. Forskare tror att detta har att göra med att delar av den mänskliga hjärnan är dedikerad till att känna igen ansikten och att just denna del av hjärnan är ganska välutvecklad redan som nyfödd för att barnet snabbt ska kunna känna igen sin mamma. Du kommer att märka att din nyfödda bebis tycker om ögonkontakt om du är tillräckligt nära. (Om du hinner under en av de få tillfällen han eller hon är vaken…)

Endel bebisar är väldigt skelögda som nyfödda. Det ser kanske tokigt ut, men är normalt. Ögonmusklerna är svaga, otränade och framförallt okoordinerade i början och ända tills barnet är ca 3 månader gammalt. (Om det inte är normalt lär BVC märka det, så oroa dig inte!)

En lite oväntad förmåga nyfödda bebisar har är att de kan härma. Om mamma eller pappa håller bebisen nära ansiktet och räcker ut tungan tex, kan barnet göra likadant. Ofta tittar barnet intensivt på vad som pågår, tittar sedan eventuellt bort, för att sedan fästa blicken igen och göra en liknande min. Häftigt! Det gör inte fort, dock, så du måste ge barnet tid. (Och alla bebisar gör det inte; i vart fall inte varje gång.)

Även om många sinnen är välutvecklade, är kroppskontroll definitivt inte en av den nyfödda bebisens förmågor. Både benens och armarnas rörelser styrs mest av reflexer i början, liksom barnets förmåga att äta helt styrs av sugreflexen.

En del bebisar ler för första gången redan inom några dagar, medan andra föräldrar får vänta ett par veckor. Håll kameran redo!


Lekar Som Passar En Nyfödd

Prata med din bebis. Eftersom han eller hon sannolikt känner igen din röst redan från början, kommer ditt prat att känns bekant och tryggt. Uppmuntra resten av familjen att prata med och sjunga för nykomlingen också, så kommer bebisen fortare att känna igen allas röster.

Att höra din röst och titta in i dina ögon nära är en toppenlek för en nyfödd baby. Rätt som det är så får du ett leende tillbaka och inom ett par månader kommer ditt spädbarn att börja ”prata” med dig också, genom att oa eller låta på ett eller annat sätt.

För att träna spädbarnets ögon-koordination kan du testa att föra ett finger eller en penna sakta fram och tillbaka framför babyns ansikte. Om du säger någon rytmisk ramsa samtidigt, som du sedan använder varje dag, kommer din lilla nyföding att älska leken.


Leksakstips

Leksaker kan du vänta med! En nyfödd bebis kan knappt se och har ingen som helst kontroll över sina ben och armar, så några leksaker behövs inte än. Att vara nära dig och resten av familjen är en nyfödd babys favoritsysselsättning.

Om du ändå vill köpa något, eller ge tips till någon vän eller släkting, så är svartvit randiga leksaker bäst. Gärna något som kan fästas i spjälsängen eller vagnen. En musikmobil kan också vara en bra leksak. Barnets hörsel är det inget fel på och inom ett par månader ser barnet tillräckligt bra för att uppskatta något färgstarkt som dinglar eller snurrar runt.
Färgstarka fingerdockor är ett kul alternativ till en penna eller ett finger för leken ovan för att stimulera barnens ögon.

Inspirationsvideo

Här nedan ser du en nyfödd baby ”in action”. Även om de flesta bebisar i den här videon börja närma sig en månad – annars skulle de inte vara så söta – så har de kvar de typiska nyfödd reflexerna och ryckiga rörelserna.


Vill du veta mer om din bebis utveckling..?


Lämna ett svar