• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Restips
  • Inlägget ändrades senast:2023/09/16

Hur man undviker uttorkning, värmeutslag och ledsna bebisar

Om värmen plötsligt slår till här hemma, eller om du planerar att resa utomlands på semester, till något varmt, härligt ställe, så krävs lite planering och eftertanke om du reser med ett spädbarn. Bebisar blir lätt uttorkade, solens strålar är skadliga för dem och för bebisar som inte ammas finns även en risk för matförgiftning.

I den här artikeln har jag samlat tips och information för dig som ska vara med din bebis till något varmt ställe.

bebisar i varmt väder

Att ta hand om en bebis i varmt väder

• Undvik solen
• Undvik uttorkning
• Faran med ”Hot spots”
• Att låta bebisen bada
• Blöjfri -eksemfri
• Mathantering

Undvik solen

Bebisens hud är extremt tunn och därmed väldigt lättbränd. Den risk som finns för brännskador och därmed ökad risk för malignt melanom har medfört rekommendationer om att barn under 12 månader inte ka exponeras för solen alls. Se till att ha din bebis i skuggan hela tiden, och det gäller ju så klart än mer vid vistelse längre söderut än i Sverige. Men även den svenska sommarsolen är stark! Kläder och solhattar är bra extraskydd, men kan så klart bli plågsamt varma riktigt heta dagar. Solkrämer kan vara ett komplement, men se då till att bara använda krämer med fysikaliskt skydd, inte kemiskt. Tom vuxna kissar kemikalier i flera dagar efter att ha använt vanliga solskyddskrämer, och dessa solkrämer är inte rekommenderade för bebisar.
Faktum är att solskydd överhuvudtaget kan ifrågasättas (både för barn och vuxna). Det finns forskning som visar att dessa inte alls skyddar huden mot den strålning som kan ge hudcancer. Tvärtom. Eftersom vi tror att vi skyddas vistas vi ute i solen längre och riskerar i högre grad att drabbas av malignt melanom. Förrädiskt! (Här är en länk till en av de forskningsrapporter som visar riskerna med solcremer.)
För bebisar som är små nog att spendera mycket tid I vagnen, kan ett myggnät med inbyggt solskydd vara en bra lösning. Förutom solens strålar skyddar nätet mot ovälkomna kryp, samtidigt som vindens fläkt fortfarande kan komma in i vagnen.
Om hetta är ett större problem än myggor och getingar, kan ett solskydd vara ett ännu bättre alternativ än ett myggnät till vagnen. Vinden flödar bättre in i vagnen när man använder solskydd än vid myggnät.

Undvik uttorkning

Bebisar kan inte säga till när de är törstiga och de kan bli uttorkade fort. Om du ammar, så gör det lite extra ofta om det är väldigt varmt ute. Kom också ihåg att dricka mycket vatten själv, så inte du blir uttorkad och därmed både mår sämre och får sämre mjölkproduktion. Bebisar som börjat äta mat, kan behöva lite extra vatten mellan måltiderna.

Tecken på uttorkning:

• Babyn ser inte ut att må bra
• Är mer missnöjd än vanligt
• Har torrt skin eller en insjunken fontanell
• Kissar mindre än vanligt
Om du misstänker att ditt spädbarn börjar bli uttorkat, så erbjud genast extra vätska. Kontakta sjukvården om du är orolig och särskilt om babyn vägrar äta/dricka.

Faran med ”Hot spots”

Om din bebis ligger eller sitter vagnen, I ett babyskydd eller I en bilbarnstol, så kontrollera ofta hur varmt ditt barn är. Både liggvagnar och bilbarnstolar kan bli väldigt heta. En idé är att lägga en termometer I vagnen bredvid barnet för att hålla koll lite enklare.

Riskerna är störts för barn under 4 månader, då överhettning kan vara en orsak till plötslig spädbarnsdöd.

Förutom plötslig spädbarnsdöd, kan ett överhettat barn även få värmeslag.

Tecken på värmeslag:

• En redan mycket varm bebis vars kroppstemperatur fortsätter stiga
• Bebisen kissar mindre än vanligt
• Huvudvärk. Svårt att veta om en bebis har huvudvärk så klart, men ett något äldre barn kan kanske berätta det.
• Torr mun och torra ögon
• Babyn är extra trött och ledsen
• I svåra fall – förvirring, kräkningar och t.o.m koma.

Om du är orolig att din bebis kan vara på väg att få värmeslag, så måste du se till att din bebis kommer under läkarvård omedelbart. Medan du väntar på att få hjälp, försök ta ditt barn till något svalt (inte kallt) ställe, erbjud vätska (om barnet är vid medvetande) och kyl babyn med en fuktig handduk.

Att låta bebisen bada

När en bebis befinner sig I riktigt varmt väder, kan ett härligt bad vara ett perfekt sätt att unvika risken för överhettning. Många bebisar blir alldeles till sig av lycka när de får plaska. Kom ihåg bara att låta babyn bestämma om han eller hon vill doppa tårna eller mer. Om vattnet är kallare än 32 C bör babyn inte bada hela kroppen utan just mest plaska runt på grunt vatten.

Om du tanker låta din bebis bada I poolen, kan du smörja in barnets hud med olja före badet. Klorinet I vattnet är väldigt uttorkande för tunn babyhud, men ett skyddande oljelager hjälper. Välj en helt naturlig, ekologisk olja. En varning dock, oljeinsmorda bebisar är grymt hala, så var försiktig.
En annan sak att komma ihåg är att vatten och sol ihop är betydligt farligare är bara sol. Låt din bebis bada I skuggan och helst inte mitt på dagen, I vart fall inte utan solskyddskläder.

Blöjfri – eksemfri

Fuktiga blöjor och varmt väder är en riktigt dålig kombination. Blöjeksemen står som spön i backen… Bäst är att låta bebisen vara blöjfri så mycket det går. Låt ditt barn ligga naket I skuggan . på en handduk I gräset. Jätteskönt I ljumma vindar!

Mathantering

Värme och fukt är perfekt för bakterier också. Om ditt barn har börjat äta mat är det läge att vara väldigt noga med vad du serverar och hur du förvarar maten.
Det var allt! Hoppas dessa tips get dig några idéer som kan göra utlandssemestern problemfri. Har du fler smarta tips så dela dem gärna här nedan.

Lämna ett svar