• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Restips
  • Inlägget ändrades senast:2013/07/03

En bilresa med ett spädbarn kan innebära en bebis sover timvis och gott om tid för vuxenprat, sömn eller en god bok. Teoretiskt sett är det fullt möjligt. Den mest troliga upplevelsen är dock en illvrålande baby som vägrar sova och superstressade föräldrar som lovar sig själva att stanna hemma de kommande 5 åren eller i vart fall ta flyget nästa gång resan är över en timme lång. Eller nåt mittemellan.

Man kan aldrig riktigt planera en situation med en bebis. Vad som funkade igår, funkar inte alls idag och tvärtom. Men man kan iallafall göra livet (och resan) lite lättare för sig själv genom lite planering och användande av smarta tips. Så här kommer lite idéer för att underlätta bilresan med din bebis. Om du har ytterligare idéer, så kommentera gärna!

11 tips för bilfärder med bebisarSäkerhet i bilen

Säkerhet i bilen är viktigast av allt, så klart. Ett bra babyskydd av någorlunda ny årsmodell är nummer 1 om du planerar en längre resan per bil med babyn. Att installera skyddet helt rätt och på rätt plats är också superviktigt. I den egna bilen har man oftast koll, men hyrda eller lånade bilar an vara annorlunda. T ex kan de ha krockkuddar, som gör att babyn inte kan placeras i höger framsäte t.ex.. Fråga! Om du även hur babyskydd eller bilbarnstol, så fråga båda om installation, användning och ålder på stolen. Generellt sätt ska en bilbarnstol aldrig vara äldre än 5 år och den ska aldrig ha varit med i någon krock. Sen ska den även se helt hel ut.

En annan säkerhetsaspekt är att aldrig köra om du känner dig trött- Lättare sagt en gjort som nybliven förälder, men kom ihåg att alltid stanna bilen och ta en paus och/eller promenad om du blir trött och inte kan lämna över ratten till någon annan (mindre trött).

Stanna ofta

Att åka bil med en bebis tar tid. Små barn behöver ofta frekventa stopp för att må bra. Deras ryggar behöver omväxling, de behöver mat, blöjbyten och variation i största allmänhet. Små bebisar behöver få ligga raklånga i vagnen eller på en filt då och då och större bebisar behöver få komma ur stolen och få vara aktiva ibland. Så planera in många stopp, så blir resan mycket bättre.

Leksaker

Ta med massvis med leksaker, om din bebis är stor nog att uppskatta det. Köp några nya grejor eller göm några favoritleksaker ett par veckor innan resan.

Att mata i bilen

Om du ammar måste du stanna för att mata din bebis. Det kanske låter helt vansinnigt att det kan finnas en mamma i hela världen som ens snuddar vid tanken att koppla loss babyn och amma när bilen åker i 100 knyck, men en skrikande, vrålhungrig bebis och 3 mil till nästa avfart kan få vem som helst att fatta galna beslut.

Om du vet med dig att du blir stressad när din bebis är väldigt ledsen, så mata lite oftare och lite i förväg under bilresan. Ta även med babysnacks och lite välling eller dyl om ditt barn äter det.

För bebisar som äter barnmat är det ganska praktiskt att lära dem äta kall eller rumstempererad mat, så att det blir möjligt att mata dem med bilen åker. Om det inte fungerar, finns det även flaskvärmare att köpa, som man värmer upp via uttaget i bilen. Det går så klart också att ta med varmt vatten i en termos och bland med vällings- eller ersättningspulver, t.ex..

Om du alls tänkt att du ska mata i bilen, så glöm inte haklapp, våtservetter, vanliga pappersservetter och ombyten.

Tillräckligt med vätska

Ta med en rejäl vattenflaska i bilen. En till dig och en till ditt barn (om han eller hon dricker vatten). Vätskebrist gör en sömnig, vilket är farligt, försämrar mjölkproduktionen och ger huvudvärk (även för barn).

Solskydd – ett måste

Ett effektivt sätt att skapa kaos på bilresan är att missa vikten av ett bra solskydd. Varma bebisar med solen i ögonen är arga, ledsna bebisar som inte kan komma till ro. Solskydd med sugproppar, som man fäster på fönster funkar OK, men en mörk handduk och några klädnypor el. dyl. är ett bra komplement. En sval solhatt till babyn kan också vara bra att ta med.

Musik

En mamma jag pratade med berättade om en 6 timmar lång bilresa hon hade genomfört med sin bebis. Enda sättet att hålla flickan lugn hade varit att spela sången ”Are you going to San Fransisco” om och om igen. I 6 timmar. Vad gör man inte…

Lite musik av olika karaktär kan hur som helst vara en skön underhållning eller sömnhjälp för babyn.

När bör man åka

Bästa tiden att starta bilresan är enligt min åsikt precis när det är dags för babyn att sova. På så sätt kommer man förhoppningsvis en bit innan det är dags för första stoppet. Har man riktig tur få man en timme eller två med vuxentid, inte så illa!

Skötväskan

Förutom de vanliga prylarna man har i skötväskan, är en handduk, ett hopvikbart skötunderlag, våtservetter, plastpåsar till blöjor och ombyteströjor även till de vuxna bra att ha med på bilresan. Det är ganska stor kladdrisk både vid matning och blöjbyten i bilen eller på trånga toaletter.

Att leka tillsammans

Bortsett från nyfödda, så gillar de flesta bebisar att lika med sina föräldrar. Om du sjunger, kittlar, leker tittut, fångar tår osv medan din bebis är vaken är det större chans att han eller hon står ut med resan en liten längre stund och även sover bättre lite senare. Du hittar tips på både lekar och leksaker månad för månad här.

Köra på natten

Det kan vara väldigt smidigt att köra på natten när man har en bebis i bilen. Babyn sover längre perioder och man kommer fram bra mycket snabbare. Å andra sidan kommer chauffören att vara outhärdligt trött nästa dag och om man inte är två som kan hjälpas åt då, så blir det rätt jobbigt. Babyn kan dessutom vara lite extra grinig dagen efter en resa + lika aktiv som vanligt.

Om du planerar att köra när det är mörkt ute, så ta med en ficklampa. En del bebisar blir jätterädda av att sitta i mörkret och då och då se något konstigt ljus från blixtra förbi från bilar man möter byter plats med. eller kör om. Att kunna se dig då i ljuset av en lampa lugnar och hjälper babyn att somna om eller i vart fall sluta skrika.

Bilresor med spädbarn kan onekligen vara väldigt jobbiga. Jag hoppas att de här tipsen är till hjälp. Om du har fler tips så kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar