• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Restips
  • Inlägget ändrades senast:2023/09/16

Att resa med en bebis kan vara alldeles, alldeles underbart…
eller…
bestå av en skrikande bebis, bortsprungna äldre syskon och rasande, utmattade föräldrar.

Jag har testat båda varianterna.

Mitt främsta tips? Det spelar ingen roll vart eller hur du åker – planera och packa i förväg! Kanske självklart för många, men jag vägrar tro att jag och min man är de enda i världen som stått och packat blöjor kl 02.00 när taxin till flyget går kl 04.45. Ingen bra idé. Alls.

resa med bebis

Tips För Resa Med Spädbarn

Planera Och Packa I Förväg

resa med bebisNär du reser med en bebis är det mycket viktigt att planera i förväg. Jag har gjort det tvärtom så många gånger – packat kvällen innan jag lämnat huset. Det är ingen bra idé!

Du kommer att sova dåligt, om alls, och kommer att tillbringa den första tiden av din välförtjänta resa utmattad och irriterad. Om du ammar kan mjölkens kvalitet påverkas också vilket gör din bebis mindre nöjd.

Förutom att vara utmattad är risken stor att du tar med dig för mycket bagage om du desperat packar precis innan du reser. Att resa med en bebis innebär att ta med sig en massa saker ändå. Det är ingen poäng med att ta med dig ännu mer saker än du faktiskt behöver.

Sov Och Behåll Förståndet

Om du är så klok så att du planerar och packar i förväg, kommer det att vara möjligt att få tid för en god natts sömn natten innan du reser.

En mycket bra idé!

Att resa med en bebis (eller att resa överhuvudtaget faktiskt) kan vara ganska ansträngande.
Med en ny bebis är du antagligen trött ändå, så att bli ännu mer trött kan bli galet jobbigt.
Om du ska resa med bil är det självklart ännu farligare att vara sömnig.

Hjälp Din Bebis Att Sova

Om din bebis behöver en napp, en speciell gosefilt eller ett mjukisdjur, glöm dem inte hemma! Det kan vara värt att även ta med bebisens kudde eller sovpåse om han använder ett.

Allt som kommer att göra sömnsituationen så normal som möjligt kommer att hjälpa din bebis att känna sig trygg och därmed kunna sova bättre.
Det kan också vara en god idé att lära din bebis att sova i olika miljöer innan du reser. Låt honom sova i vagnen, i bilbarnstolen, på din säng (om det är säkert), i dina armar, i dagsljus om du brukar dra för gardinerna, med radion på och så vidare.
Detta är särskilt piffigt om du ska flyga med din bebis, eftersom det inte finns någonstans att gå för att hitta en lugn plats på flygplanet.

Håll Dig Till Rutinerna

Om möjligt, håll ett öga på klockan för att kunna hålla bebisens vanliga mat- och sovschema till en viss del även om du är borta från hemmet.
Jag skulle säga att sömnschemat är det viktigaste. Om du ammar, är det mycket möjligt att du kommer mata din bebis oftare eftersom det är ett mycket effektivt sätt att lugna ett spädbarn.

Men det är lätt att glömma bebisens sömn om det händer mycket. Inte att rekommendera.

Göm Några Favoritleksaker

Beroende på hur gammal din bebis är, behöver du ta med dig leksaker för att underhålla och distrahera honom. Ju äldre bebisen är, desto fler saker att leka med.
Ett tips är att ta bort några av din bebis favoritleksaker två veckor före resan och sedan introducera dem en i taget under resan.
Förhoppningsvis blir det ett kärt återseende!

Mat & Dryck

Se till att både du och din bebis har tillgång till mat och dryck. Det är inte roligt att behöva stå och vänta i kö eller desperat söka efter en bensinmack för rent vatten eller något att äta för din gråtande bebis.

Om du ammar kan din bebis mat fixas lätt, men du måste ta hand om dig själv för att producera tillräckligt med mjölk. Du kanske också vill känna dig bekväm med amningen offentligt. Du kan i varje fall skaffa dig ett bra amningslinne. Märket Boob är min absoluta favorit när det gäller amningslinnen och gör diskret amning lätt.

Om din bebis dricker bröstmjölksersättning eller är gammal nog för bebismat, ha den lätt tillgänglig. Ta även med dig några skedar, haklappar och pappersservetter.

En liten vattenflaska för att göra rent ditt barn (och dig själv) efter måltiden är också praktiskt.
När du reser med en bebis, kan det vara bra att överväga vilken typ av bebismat du kan servera under resans gång. Tomatsås och morotspuréer är svåra att göra rent utan varmt vatten.

Smörgåsrån, majskrokar och bananer är bra snacks att ta med sig, liksom annan fingermat.

Ett annat tips är att träna bebisen till att äta halvkall mat hemma då och då, så kan du bara mata honom med det om det behövs när du är på språng när under resan. En bebis som aldrig har smakat något annat än perfekt uppvärmd mat är inte benägen att acceptera kall barnmat, även om han är vrålhungrig.

Rätt Försäkring

Om du inte har åtgärdat detta redan, se till att din bebis (och resten av din familj!) har ett lämpligt försäkringsskydd innan du reser med din bebis.
Vad som behövs beror på var du bor såväl som vart du reser och hur länge, framförallt på hur väl din bebis redan täcks av försäkringen.

Mediciner Och Sånt

Glöm inte att ta med ett medicinskt kit som är lämpligt för alla familjemedlemmar.
Om du reser med barn utomlands, tror jag att det känns bäst och säkrast att ta med egen febernedsättande, nässpray eller droppar, osv., eftersom du vet att de fungerar och är säkra för din bebis.

Andra saker som är bra att ta med är en digital termometer, medicinsked, snorsug, plåster och nagelklippare för bebisar.

Glöm inte att prata med en barnläkare i god tid innan det är dags att resa till exotiska platser för att ha tid till vaccinationer samt för att få råd om ytterligare läkemedel att ta med.

Blöjbyte På Språng

När du reser med en bebis, är det inte alltid lätt att hitta en bra plats för att byta blöjor.
För att underlätta blöjbytet, ta med ett hopvikbart skötunderlägg i skötväskan. Med det och en liten handduk, kan du lägga ner din bebis för blöjbyte nästan var som helst om du måste.

Ta även med dig plastpåsar och massor av våtservetter så att du kan byta blöjor om du inte har tillgång till vatten. Om din bebis hud är känslig för våtservetter, ta mjuka servetter istället och en flaska vatten.

Blöjeksem är aldrig roligt och ännu mindre under resans gång. Ta med dig en bra zinkoxidsalva och låt din bebis vara naken så ofta som möjligt, särskilt om du befinner dig på nåt varmt ställe med hög luftfuktighet.

Och ta med dig tillräckligt med blöjor så att du har tills du hittar nya, förstås.

Hoppas detta gav dig några tips son kan underlätta din resa med bebis. Om du har några ytterligare tips, dela dem gärna här!

Lämna ett svar