• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Amningstips
  • Inlägget ändrades senast:2013/06/23

Är din bebis lite skeptisk till grönsakspuréerna? Nu har forskare funnit en möjlig orsak till detta: bröstmjölkens smak jämfört med smaken på babymaten.

Jämför din egen mat när du ammar med vad du serverar din bebis.

Låt mig gissa…

Under amningsperioden är man ofta vrålhungrig, särskilt om man helammar. Erkänn att en eller två godisbitar slinker ner då och då… lite kaffe också (när du är så trött). För att inte nämna all god mat som du äntligen kan äta igen efter alla restriktioner under graviditeten.

Jämför nu detta med vad du matar din bebis med: Mosade grönsaker utan några kryddor. Mums! (INTE ALLS)

Smaken på din mjölk påverkas faktiskt direkt av vad du äter så jag antar att det är mer sannolikt att bröstmjölken blir ”smaksatt” med kaffe och godis än med mosade grönsaker. Inte undra på att din bebis tycker att grönsakspuréer är äckligt!

 

Vad studien sade om bröstmjölkens smak

Ett grupp danska forskare konstaterade nyligen att vad den ammande mamman äter har en ganska omedelbar effekt på bröstmjölkens smak. Det konstaterades också att denna smak faktiskt påverkar bebisens matpreferenser. Eftersom den ammande bebisens första kontakt med olika smaker sker genom variationer i mammans mjölk, anser forskargruppen att detta kan mycket väl förklara varför vissa bebisar föredrar eller vägrar att äta vissa livsmedel.

Studien genomfördes med en grupp av 18 ammande mammor som ombads att konsumera kapslar med olika smaker, såsom kumminfrön, lakrits, mentol och banan. Därefter analyserades prover på deras bröstmjölk efter 2, 4, 6 och 8 timmar. Detta visade att smaken nådde mjölken nästan omedelbart efter att kvinnan hade konsumerat den. De olika smakerna stannade sedan i mjölken i olika lång tid. Till exempel så stannade smaken av både kumminfrön och lakrits kvar i över två timmar, medan banansmaken försvann efter en timme. Alla olika smakämnen var borta efter 8 timmar.

Och vad det betyder för en ammande mamma

Det här tycker jag är jätteintressant! Det skulle vara bra med en kompletterande studie som visar till vilken utsträckning de bebisar som är kräsna faktiskt serveras en kost som är mer olik sin mammas kost än de bebisar som tycker om babymaten redan från början.

Mina egna två yngsta barn var mycket olika i deras acceptans av fast föda. Vår dotter älskade mat. Vår yngste son hatade allt utom banan. När jag tänker tillbaka så åt jag mycket bananer när jag ammade honom, helt enkelt därför att vår dotter (18 månader gammal) älskade bananer när hon var mellan 1 och 2 år gammal. Eftersom jag var rätt upptagen med tre barn, varav de två yngsta tätt efter varandra, åt jag förmodligen mer godis, mindre hälsosam mat och drack mer kaffe när jag ammade vår yngste än med vår dotter. Kanske var det en av orsakerna till att han tyckte att det var så läbbigt med grönsakspuréer.

Hmm, då har vi alltså (ännu en) anledning till att äta hälsosam mat under amning. Det kommer inte bara att få mamma att må bättre, komma i form fortare, förbättra kvaliteten på mjölken och ge dig en energikick, utan även göra övergången till fast föda lättare för ditt barn.

Attans – när kommer studien som visar fördelarna med godis och cafe latte under amning..? 😉

Lämna ett svar