Din månadsgamla bebis… Fortfarande en helt ny liten person, men som nu börjar vänja sig vid att leva utanför livmodern.

Din bebis har kanske börjat vara vaken lite längre; många nyfödda ”vaknar” verkligen vid cirka 1 månad. Ett av mina barn sov dock nästan hela dagarna tills han var 2.5 månader gammal. Spädbarn är olika.

Och hans mamma var ganska sömnig också… 😉

bebis 1 månad

Utvecklingen går i alla fall snabbt. Jämfört med en nyfödd bebis, så är en 1 månad gammal bebis syn redan bättre, även om det är långt ifrån perfekt än.

Det börjar också bli lättare att leka med din bebis. Han eller hon kommer att visa större intresse för omvärlden, inklusive dig. Nedan hittar du både lek- och leksakstips.

Milstolpar – 1 Månad Gammal Bebis

Saker och ting händer så fort!

Fysisk utveckling

Längd och vikt

Även om alla barn är olika vad gäller vikt och längd, finns det genomsnitt att jämföra med. Medelvikten för en 1 månad gammal pojke är ca 4,3 kg, och för en flicka, 4,1 kg. Pojkarnas genomsnittliga längd är 54,7 cm, medan flickorna är något kortare; 53,7 cm. Ett barns exakta vikt och längd är dock inte så viktigt, så länge de dels följer sina längd- och viktkurvor, dels inte har en kraftigt avvikande storlek. Sådana avvikelser fångas dock upp på BVC tidigt.

Syn

1 månad gammal baby

Vid en månads ålder förbättras ditt barns syn och hen börjar ofta titta på både svartvita mönster och andra färger med hög kontrast med stort intresse. Ditt barn attraheras också av ljus och kanske stirrar på en lampa eller ett ljus som brinner.

Om ett föremål rör sig långsamt kan ett barn i denna ålder följa efter det. En 1 månad gammal baby kan fortfarande inte se särskilt långt och kan bara fokusera på föremål som är 20-30 cm från ansiktet. Ansikten börjar också bli väldigt spännande, så håll gärna ansiktet nära din bebis.

Det är också möjligt att ditt barns ögon fortfarande korsas ibland. Det kan se märkligt ut, men är normalt tills barnet är runt 3-4 månader gammalt.

Hörsel

Liksom synen är hörseln inte heller särskilt utvecklad vid den här åldern. Ditt barn kan känna igen några ljud från den tid då hon fortfarande var i magen och kan tycka att de ljuden är lugnande. Det har också visat sig att spädbarn i denna ålder föredrar ljusa ljud och röster. En 1 månad gammal bebis känner igen sina föräldrars röster eftersom de kan vara bekanta från före födseln. När hon hör ett högt eller plötsligt ljud kan ditt bebis bli lite rädd.

Motoriska färdigheter

Kontroll över huvud och nacke

Ditt barns nackmuskler är fortfarande svaga, men placerad på magen kan hen troligen lyfta upp huvudet lite och hålla upp det en kort stund. De kan till och med röra huvudet från sida till sida medan de ligger på magen. Det är dock ofta inte något de uppskattar så särskilt mycket, för det är tungt och svårt. (Och din bebis lär bli jättesur, jättefort!)

Lägg din bebis på magen en kort stund då och då (gärna varje dag) för att öva nackmusklerna.

Eftersom ditt barn fortfarande inte har kontroll över huvudet, var försiktig och stöd alltid ditt barns nacke och huvud när du håller honom.

Rörelseförmåga

En 1-månaders rörelser är fortfarande ganska okoordinerade och till stora delar styrda av primitiva reflexer. Medan barnet praktiskt taget ännu inte har någon kontroll över sina lemmar, kommer hen nu att upptäcka sina händer och titta på dem med stor fascination, dock utan att ana att de är deras egna.

Under den andra levnadsmånaden kommer bebisen att börja sträcka ut och slappna av sina muskler allt eftersom kroppskontrollen förbättras. Vid ungefär sex veckor kan ditt barn börja öppna händerna då och då. Försök att sätta en (mjuk och lätt) skallra i handen då, som underhållning.

Kognitiv, social och känslomässig utveckling

Leenden och prat

Det är mycket troligt att du får ett socialt leende från din bebis då och då, om du inte redan fått det. Dessutom, kommer din bebis att börja göra små ljud under första månaden, särskilt om du pratar med honom eller henne och sedan väntar på svar.

Förtroendet och bandet börjar byggas mellan dig och din bebis, och varje gång du matar honom, byter blöjor, gosar med honom och så vidare, kommer hen att bli mer och mer trygg med att du alltid finns där.

Gråt

Vid 1 månads ålder gråter fortfarande ditt barn som primär kommunikationsmetod. Olika bebisar gråter mer eller mindre, beroende på deras personlighet.

De gråter för att uttrycka missnöje och behov. De kommer att gråta för att berätta att de är hungriga, trötta eller behöver byta blöja.

Med tiden kommer du bättre att förstå varför ditt barn gråter. Om gråten är intensiv, varar under långa perioder och barnet verkar otröstligt, kan ditt barn drabbas av kolik. I så fall är det bäst om du pratar med BVC.

Sovvanor

Vid den här åldern sover bebisar i genomsnitt 15 till 16 timmar om dagen, fördelat på nattsömn och några tupplurar. Vissa barn blandar ihop dagen och natten, så de kanske sover nästan hela dagen men har svårt att sova på natten. Det har biologiska förklaringar och kommer att bli bättre under den kommande månaden.

Det kan vara bra att starta en enkel läggningsrutin med ditt barn. Inkludera till exempel aktiviteter som ett bad, vaggvisa eller massage. Kom dock ihåg att det är alldeles för tidigt att hoppas på regelbundna tider för din bebis. En rutin handlar mer om att sakta skapa ett mönster och ge din bebis och dig själv en stund att varva ner inför natten.

Varje bebis är olika. Vissa kanske sover mer; vissa sover mindre. Om ditt barns sömnmönster oroar dig, prata med din BVC.


Lekar Som Passar En 1 Månads Baby

Det är bra att börja lägga bebisen på magen när han eller hon är 1 månad gammal för att hjälpa honom att stärka sina nackmuskler. (Men baby när bebisen är vaken pga. risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd).) Det är mycket möjligt dock att han kommer tycka att detta är en usel idé! Det är ett hårt arbete för bebisen att lyfta upp sitt huvud, så placera honom på mage endast under korta perioder om han inte gillar det.

Ett av mina barn gick från ursinnigt gråtande till att stirra omkring sig när jag lade hennes överkropp på en liten kudde istället för direkt på golvet. Med denna lilla hjälp kunde hon se upp bättre och njöt mycket mer när hon lades ner på mage.

Du kanske vill se om din bebis tycker om handlekar (där han använder fingrarna), och om det får honom att bli förtjust av sina nyupptäckta händer ännu mer.

För att hjälpa bebisen att bli medveten om sin kropp, lek med honom när du byter blöjor. Peta lätt på olika kroppsdelar samtidigt som du gör roliga ljud och tittar i ditt barns ögon.


Leksakstips

Den månadsgamla bebisen har fortfarande inte stort behov av några leksaker. Däremot kan några roliga armband för bebisar och skallror vara bland din bebis första leksaker när han börjar upptäcka sina händer.

Utöver handlekar, att prata och sjunga, kommer en bebismobil att hänga över spjälsängen bli ännu mer intressant. Om du ännu inte har köpt eller lånat en, gör det nu!

En lekmatta kan också vara en god investering, om inte nu så snart. Det är inte en nödvändighet, men den kan göra bebisen lite mer positiv till att ligga på magen.

Trevliga leksaker (fortfarande huvudsakligen i svart och vitt) att titta på i vagnen är också kul.


Inspirationsvideo

I den här videon kan du hitta lite inspiration va gäller din månadsgamla bebis. Som du förstår är samspelet och ögonkontakten med dig egentligen alla lekar och leksaker som din lille behöver, mer än något annat.


Vill du veta mer om din bebis utveckling..?


Referenser

https://endodiab.barnlakarforeningen.se/tillvaxt/tillvaxt-och-kroppslig-mognad/barnhalsodata-slutleverans-tabellverk-next/

Lämna ett svar