Många ammande mammor upplever en i det närmaste obefintlig sexlust. Att sexlusten är borta precis efter förlossningen är kanske ingen större överraskning, med tanke på smärta, blödningar osv, men att sexlusten sen inte kommer tillbaka och månaderna går… En del mammor jag pratat med säger att de nästan känt sig sjuka; kroppen reagerar inte alls som vanligt och sexintresset är absolut noll.
Vad är det som händer?
Det finns faktiskt ganska naturliga skäl till en riktigt låg sexlust under amningsperioden. Mycket handlar om hormoner, men sen kombineras ju det för ammande mammor med lustdödare som gäller alla nyblivna mammor, så som att man är dödstrött, kanske har ont och dessutom får otroligt mycket fysisk närhet via barnet. Bröst som sprutar mjölk och en kropp man inte känner igen efter graviditeten är inte precis några lusthöjare heller.
Därför är sexlusten (nära) noll under amningsperioden
- Amningshormoner minskar sexlusten
- Sömnbristen kan driva dig till vansinne
- För mycket beröring gör inte saken bättre
- Värkande bröstvårtor och smärtsamt sex
- Den (inte så sexiga) kroppen efter graviditeten
- Kommer sexlusten någonsin tillbaka?
Amningshormoner minskar sexlusten
Medan man ammar är kroppen påverkad av två hormoner som hjälper amningen, men stjälper sexlusten. Det första hormonet är oxytocin. Detta hormon ansvarar för bröstmjölkens utdrivningsreflex.
Komiskt nog kallas oxytocin även för ett ”kärlekshormon” och bidrar till mammans vilja att vara nära sitt barn. Oxytocin är också involverat när man har sex (därav namnet), och det utsöndras faktiskt under orgasm. Åtminstone i teorin skulle man kunna tro att detta gynnar intresset för sex under amningsperioden, men inte (för de flesta nyblivna mammorna). Istället kan det göra så att bröstmjölken läcker under orgasm, vilket kan vara väldigt avtändande för vissa mammor. Om så är fallet är bästa tricket att ha sex med en behå på med amningsskydd i, så man inte behöver oroa sig för just den detaljen)
Det andra hormonet som påverkar både amning och sexlust är östrogen. Östrogennivåerna är mycket låga under amningsperioden. Detta förhindrar ägglossning, minskar intresset för sex och kan orsaka vaginal torrhet. Smörjmedel är verkligen ett måste för många nyblivna mammor.
Nya studier visar faktiskt att även den nyblivne pappan kan påverkas av förändrade hormonnivåer när den nya bebisen anländer. Effekterna kanske inte är lika dramatiska som för mamman, men de är definitivt påvisbara.
Sömnbristen kan driva dig till vansinne
Sömnbristen påverkar säkert din sexlust oavsett om du ammar eller inte. Skillnaden om man ammar är att man ofta är ensamt ansvarig för nattmatningen och därmed kanske är ännu tröttare än om man har en bebis som äter modersmjölksersättning. Ammande bebisar tenderar också att äta lite oftare, eftersom bröstmjölk är mer lättsmält än ersättning. (Å andra sidan blir ammade bebisar inte förstoppade och har mindre ont i magen, så det kanske går på ett ut.)
Sömnbrist kan göra vem som helst galen. Att förvägra någon sömn har använts som tortyr. Som nybliven mamma är jag säker att du förstår varför. Det driver dig till vansinne! Att byta en timmes sömn mot en timmes älskog är kanske en nybliven mammas förstahandsval direkt.
För mycket beröring gör inte saken bättre
Många nyblivna mammor har hudkontakt med en annan människa (bebisen för det mesta) mer eller mindre hela tiden. Har man dessutom två små barn – tvillingar eller om man får barn tätt, så har man kroppskontakt praktiskt taget dygnet runt även utan att gosa med sin partner.
En mamma som jag pratade med berättade att när hon var hemma med sitt första barn, kunde hon knappt vänta tills pappan tog av sig skorna när han kom hem från jobbet innan hon gav bebisen till honom. Hon längtade så efter att vara ifred en liten stund!
Som nybliven mamma är det verkligen lätt att börja längta efter att för en gångs skull inte bli rörd av någon. Bra för sexlusten? Inte.
Å andra sidan så kan det faktiskt vara ganska nice att bli berörd av sin partner istället för någon som kräks på en ( även om det är jordens underverk som kräks 🙂 ).
Så vad gör man åt det här då? Man låter sin partner hjälpa till så mycket som möjligt! Pappa kan bära bebisen medan man duschar, läser en bok, sitter och tittar på TV eller tar en promenad. Det kan leda till små mirakel i viljan till vuxen närhet.
Värkande bröstvårtor och smärtsamt sex
Att föda barn gör ont, att amma kan vara riktigt smärtsamt åtminstone i början, och sex kan vara smärtsamt under lång tid efter förlossningen på grund av ömhet, sprickor och stygn och torrhet. Sedan kan man få ont i ryggen och nacken av att bära bebisen hela tiden och av från konstiga sömn- och amningspositioner. Slutligen har många huvudvärk från allvarlig sömnbrist och slarv med vätska.
Smärta, smärta, smärta.
Inte precis bra för intresset för sex som nybliven mamma.
Den (inte så sexiga) kroppen efter graviditeten
Mamman har en fantastisk kropp. Punkt slut. Att bära på ett barn i 9 månader och sedan föda det, är ett hårt arbete och ett mirakel.
Men eftersom kroppen kan förändras ganska mycket från hur den såg ut före graviditeten, är många kvinnor inte så nöjda med sin kropps utseende efter graviditeten. Tyvärr kan även detta ha en negativ effekt på sexlusten.
Ge dig själv en chans! På två sätt. Först och främst, du ser bra ut – oavsett vad du ser i spegeln! Du har precis fött barn; kräv inte en perfekt kropp! För det andra, börja träna för att komma i form sakta men säkert. Börja träna så sakteliga och tänk lite på vad du äter om du har övervikt var som du inte gillar.
Hudbristningar är inte roligt och heller inget som försvinner av sig själv, tyvärr. De bleknar över tiden, men försvinner inte. Det finns krämer som ska hjälpa och en av de som faktiskt har dokumenterat positiva effekter heter Trilastin SR. Den är inte så lätt att få tag på i Sverige, men man kan köpa den via Amazon eller direkt från producenten här.
Ett annat sätt, mycket mer effektivt (men dyrare) sätt att bli med bristningar är genom en dermaroller microneedling behandling. Du kan läsa om en ocensurerad dermarollbehandling här. Visserligen är just den här behandlingen för att ta bort rynkor och melasma (pigmentförändringar) efter graviditeten, men principen är densamma.
Hursomhelt, att inte stå ut med sin egen kropps utseende är definitivt en lustdödare. Min poäng är – försök strunta i hur kroppen ser ut i början; man är inte så vidare snygg precis efter en graviditet. Ta sen ansvar för att fixa till det du stör dig mest på. Och – love the rest!
Kommer sexlusten någonsin tillbaka?
En klok mamma jag pratade med sa: ”Äh, man behöver inte vara så orolig över sin obefintliga sexlust. Den kommer tillbaka, annars hade människosläktet varit utrotat för länge sedan!”
Onekligen sant.
Men för ärlighetens skull – det kan faktiskt ta år innan sexlusten är tillbaka som innan man fick barn. Studier har visat att bland naturfolk är ett barn vart fjärde år ganska vanligt. Man ammar länge och har därmed ett visst graviditetsskydd, men knappast ett fullt skydd i tre år. Kanske sexlusten också spelar roll? Och eftersom det inte är bara amningshormoner som påverkar mammans sexlust negativt, så kommer amningsavvänjningen inte göra mamman till en sexgudinna över en dag. Chansen är stor att när ett par inleder föräldraskap så kan det ta år innan deras sexliv är helt åter på rätt spår igen.
Så vad gör man? En viktig sak är att faktiskt acceptera denna förändring. Ju mer du oroar dig, desto värre kommer situationen att kännas.
Sen gäller det förstås förstås att göra det bästa av situationen. Vara snälla mot varandra. Ha kul tillsammans. Ha sex, åtminstone då och då.
Och pappa, få inte panik och börja inte tjata och gräla. Tjatsex är en lustdödare av stora mått och definitivt inte långsiktig lösning.
Och du mamma, ha sex då och då. Att ha sex är bra för sexlusten (och för relationen).
Förresten, alla mammor har inte låg sexlust under amningstiden. Om din sexlust är precis som vanligt (eller bättre), då är det bara att tacka och ta emot!