En dag kom vår snickare hem till oss för att hjälpa oss. Helt plötsligt började min 7 månader gamla dotter att skrika jättehögt. Jag trodde att det fanns en nål kvar i hennes nya kläder. Jag gick iväg och klädde av henne, men hittade ingenting vasst.

Ok, så hon måste vara hungrig tänkte jag och ammade henne. Sedan gick jag glad i hågen tillbaka för att prata med snickaren igen, med min dotter på armen.

Samma reaktion.

Då förstod jag. Hon hade plötsligt blivit livrädd för (en del) främlingar. Helt normalt för en 7 månader gammal bebis!

Spädbarn i denna ålder kan vara mycket känsliga för främlingar och för att skiljas från mamma. Men de är också nyfikna och älskar att leka lekar som faktiskt kommer att hjälpa dem att övervinna sin separationsångest, som till exempel att leka tittut.

Gosa mycket med lillan just nu och kom ihåg att ju mer du låter din bebis vara nära (om hon vill), desto snabbare kommer han eller hon att bli trygg nog för att våga sig ut på egna äventyr igen.

bebis 7 månader utveckling

Läs om:


Milstolpar – 7 Månader Gammal Bebis

bebis 7 månader

Kan en liten 7 månader gammal bebis testa gränserna redan? Ja, det kan de! Chansen är stor att din bebis inte kommer att tolerera alla dina idéer – som att han eller hon ska leka på golvet på egen hand till exempel. I den här åldern vet bebisen vad han vill och visar det!

Nu kan din bebis börja röra sig omkring. Ett stort steg i bebisens utveckling! Vissa kryper, andra hasar sig fram på sin mage eller baksida. Och några är helt nöjda med att sitta stilla.

När din bebis börjar röra på sig måste du göra ditt hem babysäkert.

Många bebisar blir lyckligare när de väl har lärt sig hur man förflyttar sig. Under en period, innan de ännu lärt sig att behärska denna stora nya färdighet, tenderar många bebisar att bli irriterade och uttråkade.

En 7 månader gammal bebis är oftast tillräckligt stark för att kunna bära sin egen vikt på benen om du håller honom upprätt.

Ett nytt grepp håller på att utvecklas. 7 månaders bebisen lär sig använda tummen och fingrarna istället för hela handen.

Rädslan för främlingar kan nu sätta igång eller öka. Mamma och pappa samt några andra bekanta människor är bäst.

7 månader gamla bebisar kan också visa tecken på separationsångest. Din bebis kanske börjar gråta så fort du är utom synhåll. Detta är en helt normal utvecklingsfas även om det kan vara tufft för föräldrarna. Ofta föredras en förälder (vanligtvis mamma), vilket kan vara tufft för mamma och sorgligt för pappa. Ta det inte personligt!

Separationsångest innebär ofta också en period av stökig sömn. (Inte igen…) Ja, tyvärr så kanske din bebis vill ha koll på att du är där även på natten och kräver din uppmärksamhet ganska ofta. Normalt, men ansträngande.

Eftersom din bebis är känslig just nu, använd inte några 5-minutersmetoder (där barnet lämnas att gråta för att lära sig somna själv). Fortsätt med bra sömnrutiner, massor av kramar och pussar och försök att göra er sociala samvaro på natten så kortvarig som möjligt…


Lekar Som Passar En 7 Månaders Baby

En mycket rolig lek enligt 7 månaders bebisen är att kasta alla leksaker från stolen eller vagnen och att du sedan får plocka upp dem – om och om och om igen…

Att gömma och hitta saker är en annan bra lek för denna ålder. Göm en leksak under en servett och fråga din bebis var den är. Dra bort servetten och säg: Där är den! Eller vänta på att din bebis drar bort servetten.

Tittut är också roligt och kan upprepas i evighet.

Att riva isär papper är också en rolig lek för denna ålder. Se bara till att din bebis inte äter bitarna.

Din 7 månader gamla bebis börjar nu bli gammal nog att förstå och komma ihåg ord. Prova att träna med ”Var är lampan” – ”Där är den” en stund tills din bebis börjar titta på lampan när du frågar.

Detta är också en utmärkt tid att börja med teckenspråk för bebisar, antingen för att hjälpa din bebis börja kommunicera tidigare eller helt enkelt som en rolig babyaktivitet som ni kan göra tillsammans.


Leksakstips

En barnstol är naturligtvis ingen leksak, men det är ett bra ställe att sitta och leka med leksaker. Om du inte redan har köpt en, skaffa en nu.

Bildböcker med bilder på saker som din bebis kan relatera till, såsom leksaker eller husdjur, är bra leksaker just nu. Visa bilden för din bebis och berätta för honom vad det är.

Om du inte har haft behov av den tidigare, är en gåstol nu sannolikt roligt för din bebis och en lättnad för dig. Lämna bara inte din bebis utan uppsikt; gåstolen är en leksak, ingen barnvakt och hjälper inte ditt barn att lära sig gå; snarare tvärtom.

Om din bebis kan sitta upp utan stöd, kan en boll vara kul. Hjälp din bebis att rulla den fram och tillbaka mellan dig och honom.


7 Månader Gammal Bebis På Video

I den här videon kan du se en 7 månader gammal bebis som just börjat använda babyteckenspråk. Det är ganska häftigt att se att en så liten bebis börja använda ord för att kommunicera, även om det råkar vara händerna som används för att säga orden.


Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?

Lämna ett svar