• Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Amningstips
  • Inlägget ändrades senast:2023/09/16

Om du ammar och av ett eller annat skäl vill sluta, eller i vart fall kombinera amningen med flaskmatning, är det mycket möjligt att du stöter på patrull på ett sätt du inte alls hade tänkt dig. Nämligen att bebisen totalt vägrar! Det här är faktiskt ganska vanligt, samtidigt som det kan vara frustrerande.

Så vad gör man då? Jo, det finns sätt att vinna den här lilla kampen och i den här artikeln går vi igenom både varför det är så vanligt att ammade barn vägrar flaskmatning och vad man kan göra åt det (utan strid och tårar).

få ett ammande barn att acceptera nappflaskan

Mammans fråga:

Är det ens möjligt att få ett ammat spädbarn att ta nappflaskan?! Min baby är 4 1/2 månad gammal, och jag försöker få honom att ta en flaska med modersmjölksersättning en gång om dagen, men det funkar inte alls. Jag ska åka bort om 3 veckor, och jag vet inte vad jag ska göra om han fortfarande vägrar flaskan då.

Han skriker sig blå när jag försöker flaskmata honom med ersättning. Ska jag låta honom fortsätta att amma eller låta honom bli riktigt hungrig? Mina första två barn slutade amma utan problem. Min man och barn försöker mata honom med flaskan, och han ”freakar ut” ändå! Hjälp!

Om ett ammat barn vägrar nappflaskan, vad gör man?!

Varför vägrar bebisen?

1. Mamma är mumsigare

Jag tycker inte att det är så konstigt att din son vägrar att bli flaskmatad istället för att bli ammad. Klart mamma är godare än en flaska! Det kan vara svårt att avvänja en bebis som faktiskt inte vill. Det kan också vara så att han känner av din stress i situationen och det gör det hela ännu värre.

Supersvår situation när du nu faktiskt har en skarp deadline för att du ska resa iväg.

2. Nappförvirring

Något som kallas ”nappförvirring” (eller det kanske bättre engelska ordet nipple confusion) kan försvåra att kombinera amning och flaskmatning. Bebisar kan ibland utveckla en preferens för antingen bröstvårtor eller flasknappar. Om en bebis blir van vid bröstet, hur man ammar och hur mjölken då flödar, kan ha att anpassa sig till flasknappar och den något annorlunda sugteknik som en flaska kräver.

3. Bröstmjölk vs ersättning

Bröstmjölk värms naturligt till kroppstemperatur, medan flaskmjölk kan vara för kall eller för varm för bebisen. Att se till att mjölken har rätt temperatur kan vara viktigt.

Bröstmjölken har också en unik doft och smak som bebisen kanske associerar med tröst och näring. Ersättning kan smaka annorlunda, (och helt enkelt äckligt enligt barnet). Testa lite olika märken för att se om det är nåt märke ditt barn tycker bättre om.

4. Bröstet vs flaskan

Ammade spädbarn är vana vid bröstmjölkens takt och flöde. Flaskmatning innebär ofta att mjölken flödar snabbare, eller i vart fall på ett annat sätt. Vissa bebisar kan ha svårt med denna skillnad och bli frustrerade. (Det här kan också innebära att en bebis som kombinationsmatas (bröst och flaska) börjar vägra amning, för att de föredrar flaskans flöde.)

5. Olika typer av flasknappar och flaskor

Typen av flaska och flasknapp kanske inte passar din bebis. Vissa bebisar föredrar vissa nappformer eller material och det kan vara värt att testa lilte olika.

6. En vana

Bebisar verkar ofta må bra av rutiner. Om en bebis är van vid amning kanske de motsätter sig flaskmatning helt enkelt för att det är annorlunda än vad de är vana vid. Förändringar blir då lättast om de sker i små steg.

Jag förstår att det är tufft! Två av min tre barn accepterade inte heller flaskan (alla ammade) till en början. Det kräver onekligen en hel del kreativitet och tålamod för att få barnet dit man vill!

Hur får man ett ammat barn att acceptera flaskmatning?

Så… hur gör man då? Det finns så klart alla möjliga sätt man kan introducera nappflaskan till ett ovilligt barn, men här är några av de saker som fungerade i vår familj:

1. Flaskmata innan hen är utsvulten eller dödstrött

Det är lätt att tänka att man ska vänta tills bebisen är riktigt hungrig; att då kommer hen så klart inte att vägra mat… Nja, i min erfarenhet är det precis tvärtom. Klart din bebis inte ska vara proppmätt, men en ledsen, utsvulten bebis går inte att ”resonera” med. Så testa en halvtimme innan ditt barn normalt sett är hungrig.

2. Gör flaskmatningen till en lek

Istället för att göra flaskmatning till något du mer eller mindre tvingar på ditt barn, testa att göra det till mer av en lek. Låt honom/henne försöka hålla och greppa flaskan, leka med nappflaskan, osv. Sjung en liten sång, kombinera med lite skratt och bus. På så sätt blir situationen avslappnad (för er båda!) istället för att du känner stress och hen känner press.

3. Skapa en mysig stund

Förutom själva maten är amningen ofta associerad med mys, kroppsvärme, mammas doft, lugn osv för en bebis. Se till att flaskmatningen riggas på ett så likt sätt som möjligt. Ta av dig tröjan så ni får kroppskontakt, sätt dig i samma position, osv, så att så mycket som möjligt av matningssituationen är bekant på ett positivt sätt.

4. Mata mjölk med bröstmjölk i flaskan, eller blanda mjölk och ersättning

Jag skulle försöka pumpa ut lite bröstmjölk och vänja din bebis vid flaskan med bröstmjölk i. På så sätt är åtminstone smaken bekant, istället för att både innehållet och flaskan är nya. Eftersom du ska resa bort har du så klart en tidspress, men jag gissar att när din bebis vant sig vid och accepterat själva flaskan kommer det bli mycket lättare att introducera ersättning.

Steg två – att byta ut mjölken mot ersättning blir troligen enklare om du börjar med att gradvis blanda i lite ersättning i bröstmjölken och sen öka andelen.

5. Byt modersmjölksersättning

Som jag nämnde ovan är det mycket möjligt att du råkar ha köpt hem ersättning som ditt barn helt enkelt inte tycker smakar gott. Att testa olika märken kan därför vara en idé.

För ett av mina barn var det avgörade att byta märke på ersättningen. Hon gick från att spotta och vägra äta till att suga i sig ersättningen utan några problem alls. Och ärligt talat, när jag smakade på de två föredrog jag också den sort min dotter tyckte om. Kanske hade det att göra med det intressanta faktum forskningen har kommit fram till – att bröstmjölkens smak påverkas av vad mamman äter.

6. Prova olika flasknappar

Prova lite olika typer av flasknappar också. De finns i olika storlekar och material och med olika hålstorlek. En idé är att försöka hitta nån flasknapp som är så lik barnets vanliga napp som möjligt (om hen använder det).

7. Kontrollera ersättningens temperatur

Bröstmjölk håller 37 grader. Se till att ersättningen håller samma temperatur nu i början, så inte en ”konstig” temperatur bidrar till att ditt barn vägrar äta.

Det här var några tips. Jag hoppas de ger lite inspiration och att du lyckas introducera flaskan till ditt barn på ett lite mindre stressande sätt.

Lycka till!

Paula

PS: Om nån annan har tips till denna mamma (och mammor med liknande problem), skriv dem gärna i en kommentar här under!

Lämna ett svar